Dollármilliárdokat bukik irigységén a Microsoft

Vágólapra másolva!
Több milliárd dollár veszteség éri a Microsoftot annak következtében, hogy nem engedi Office Suite alkalmazásainak teljes verziós használatát az Apple mobileszközein. A cég valószínűleg igyekszik megvédeni Windows alapú táblagépeit a jóval erősebb konkurenciától.
Vágólapra másolva!

2,5 milliárd dollárt bukik a Microsoft azzal, hogy nem engedi Office Suite alkalmazásának teljes verziós forgalmazását a konkurens Apple által készített iOS operációs rendszeren. Adam Holt, a Morgan Stanley elemzője konkrét számításokat is végzett, melyben számszerűsíti a redmondi cég veszteségeit.

Jelenleg világszerte 200 millió iPad felhasználó van, Holt szerint ennek körülbelül 30 százaléka vásárolná meg az alkalmazást. Az elemző hozzátette, hogy nagyjából 60 dolláros eladási ár lenne valószínűsíthető, amiből ha levonjuk az Apple által felszámított 30 százalékos jutalékot, akkor a társaság még mindig 42 dollárt kapna darabonként.

A korlátozással tehát kiszámítható, hogy megközelítőleg 2,5 milliárd dollár bevételtől esik el a cég. A cég legutóbbi gyorsjelentésében 21,5 milliárd dolláros negyedéves árbevételről számolt be, éves szinten pedig 74 milliárd árbevételt realizáltak. Ha csak éves viszonylatban is nézzük, az alkalmazás az Apple App Store-ba történő bevezetésével közel 4 százalékos emelkedést tudna elérni a vállalat.

A Dell felvásárlásában is érdekelt Microsoft ezzel a lépéssel tulajdonképpen kizárja az almás cég termékeit használó embereket a Word, Excel, valamint a PowerPoint használatából. A cég politikájának magyarázatát az adja, hogy nemrég megjelent Surface névre keresztelt táblagépeit úgy pozicionálja, mint teljes irodai felhasználásra alkalmas eszközöket, így próbálva meg átcsábítani a konkurenciától az egyébként Windowst használó felhasználók tömegeit.

Időről-időre azonban megjelennek találgatások az Office iOS rendszerekre érkezésének időpontjáról, viszont ezek még nem haladták meg a találgatások szintjét. Az alkalmazással kapcsolatos kérdéskör minden bizonnyal még sokáig nagy port fog kavarni a technológiai szektorban.

Microsoft (Nasdaq)

Forrás: [origo]