Ráijesztett a magazin a Commerzbank tulajdonosaira

Vágólapra másolva!
Nagyot esett tegnap a Commerzbank árfolyama, miután a német Manager Magazinban az jelent meg, hogy a bank a tőkéjét 10 százaléknyi új részvény kibocsátásával kívánja megemelni. A lapértesülés miatti riadalom 5 százalékos esést generált az árfolyamban, mely végül 3,1 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.  
Vágólapra másolva!

A lap tegnap meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Commerzbank 700-800 millió euró értékben bocsátana ki új részvényeket (elsőbbségi vásárlási jogot biztosítva jelenlegi tulajdonosainak), melynek lebonyolításához a UBS személyében már ki is választották a megfelelő befektetési bankot. A tranzakciót már akár a napokban nyélbe is üthetnék, hiszen a vételi oldalon intézményi szereplők felől lehetne fokozottabb érdeklődésre számítani. A Commerzbank szóvivője nem kívánta kommentálni a megjelenteket, de a UBS sem válaszolt a megkeresésekre.

A Manager Magazin állításai mindenesetre elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a részvény piacán jókora esést generáljanak, vagyis úgy tűnik a befektetők számára is hihetőnek tűnnek a lapban megjelentek. Ennek oka részben az lehet, hogy elemzői berkekben már jó ideje téma a második legnagyobb német bank szektortársakétól elmaradó tőkemegfelelése, amit például új részvények kibocsátásával orvosolni tudna a Commerzbank. A bank tavaly év végén 7,6 százalékos tőkemegfeleési mutatóval büszkélkedhetett, miközben a szabályozó hatóságok 2019-re 9 százalékos szintet írnak elő.

A tőkeemelés lehetőségétől azért ijedhettek meg a befektetők, mert egyes vélemények szerint a tranzakcióra a piaci árnál alacsonyabb szinteken kerülhet majd sor. A befektetők ráadásul jellemzően gyanakodva fogadják, ha egy bank ilyen gyorsított ütemben kell, hogy tőkeszükségleteit kielégítse.

A Commerzbank árfolyama (EUR)