Fellélegezhetnek az aranybefektetők?

Vágólapra másolva!
Extrém magasságokba lendült az arany árfolyamának esésére játszó pozíciók aránya, ráadásul egészen lehengerlő tempóban nőtt ekkorára a pesszimisták tábora. Márpedig a szélsőségesen negatív hangulat általában az emelkedésnek ágyaz meg.
Vágólapra másolva!

Múlt hét pénteken tette közzé jelentését a Commodity Futures Trading Commission (CFTC), azaz a nyersanyagok határidős kereskedelméért felelős felügyelet. Ebből a jelentésből azt tudhatjuk meg, hogy milyen pozíciókkal rendelkeznek a határidős kereskedők, például az arany piacán. Igaz, hogy 3 nappal késleltetett az adat, de a piaci résztvevők pozícionáltsága tisztán kiolvasható belőle: történelmi magasságokba lendült a szereplők shortjainak a száma.

Ez már egy ideje épülő folyamat, folyamatosan nőtt az arany short kontraktusok száma, mostanra pedig történelmi csúcsra érkezett. Számok nyelvén kifejezve: 108 931 long kontraktus, és 68 760 short kontraktus van nyitva. Ezek alapján pedig 41 170 nettó long pozícióban ülnek a piaci szereplők.

A teljesebb kép érdekében még hozzáfűzném, hogy nagyságrendileg egy hónap alatt duplázódott meg a shortok száma, mivel február elején még csak 34 829 short volt nyitva, és ezzel egyidejűleg a longok száma is fokozatosan csökkent.Ez a folyamat óvatosságra intő, mivel ha ennyire megnő a pesszimizmus, és ennyire eladásban pozícionált mindenki, egy idő után már nem lesz ki eladjon, és ez megágyazhat egy emelkedésnek, úgynevezett short-coveringnek.

Technikai elemzés szemszögéből is egy megnyugvó piacot láthatunk, és az 1650-1660 körüli szintek is elérhetővé válhatnak.

Az arany határidős árfolyama (dollár/uncia)