Vágólapra másolva!
Pesszimista hangvételű nyilatkozatot adott  Jeremy Grantham, a GMO befektetési társaság vezetője, melyben a guru a világvége lehetőségével riogatta a befektetőket. A szakértő szerint eddig minden fejlett civilizáció összeomlott, ami előbb-utóbb a mostani globális civilizáció esetében is elkerülhetetlenné válik.
Vágólapra másolva!

A világvége lehetőségével riogatott egyik múlt heti interjújában Jeremy Grantham, a GMO befektetési társaság vezetője a BusinessInsider írása szerint. A guru Charlie Rose egyik, a szakértők állandó vészmadár szerepét firtató kérdésére úgy válaszolt, hogy előbb vagy utóbb az összes civilizáció összedőlt, ami az ő álláspontjukat támasztja alá.

Grantham érvelését azzal is alátámasztotta, hogy jelenleg egy globális civilizációban élünk, melynek csak idő kérdése hogy összeomoljon. Az élelemforrások csökkenésére, a klímaváltozásra és a gazdasági növekedés visszaesésére figyelmeztetett, melyek komoly veszélyforrásnak számítanak.

Mielőtt elhatalmasodott volna a pánik a stúdióban, Grantham megemlítette azt a két dolgot, melyek mégis optimizmusra adhatnak okot és segítségükkel elkerülhető az összeomlás. Az egyik a születésszámok csökkenése, mely segíthet a túlnépesedés problémáján. Régebben a gazdagabb emberek akár 15-20 gyermeket is vállaltak, ma ez a szám átlagosan másfélre csökkent. A szakértő szerint a Föld népessége jelenleg meghaladja azt a mennyiséget, melyet szén alapú energiaforrások nélkül fenn lehet tartani.

A másik optimizmusra okot adó "ajándék "az alternatív energiaforrás lehet. Grantham szerint régen minden technológiai forradalom energiaipari forradalommal járt együtt. A mostani technológiai fejlődés viszont ezzel ellentétben csökkenti az olyan véges energiaforrások felhasználási igényét, mint a szén vagy az olaj. Az alternatív energia lehetőséget ad a technológiai fejlődésnek anélkül, hogy annak során teljes mértékben az olajra vagy a szénre támaszkodnánk.