Jason Molina, 1973-2013

Jason Molina, Songs:Ohia, Magnolia Electric Co.
Vágólapra másolva!
Jason Molina 39 évesen hunyt el. Személyes, őszinte dalaival az indie-világ titkos kedvence volt.
Vágólapra másolva!

39 évesen, alkoholizmusa által okozott szervi elégtelenség következtében elhunyt Jason Molina. Az 1973-ban született amerikai - ezen belül Ohio államban élt - zenész basszusgitáron kezdett játszani, eleinte metálzenekarokban, majd a kilencvenes évek közepén kezdte meg szólópályáját. 1996-tól főleg Songs:Ohia néven, alkalmi társakkal készített lemezeket; saját nevén is voltak kiadványai, illetve Will Oldhammel (Bonnie "Prince" Billy-vel), Will Johnsonnal, Alasdair Robertsszel, Scout Niblett-tel is dolgozott. Az utolsó Songs:Ohia-album, amelyet Steve Albinivel vett fel, a 2003-as Magnolia Electric Co. volt; erről kapta nevét következő, immár stabilabb felállású zenekara. Az együttes 2009-ben adott ki utoljára albumot; 2012-ben jött ki az utolsó Jason Molina-szólóalbum.

Jason Molina személyes dalait leginkább az alt. country műfajhoz sorolhatjuk; ezen belül hol a lecsupaszított folkosabb oldala került elő, hol az indie vagy éppen klasszikus rock hatása jelent meg a lemezein. Szövegeinek világát pedig többen Leonard Cohenéhez hasonlították. Tulajdonképpen nem mondhatjuk, hogy akár csak a független zenén belül igazán híres lett volna, inkább a "kultikus" jelző a megfelelő: a kritika általában nagyon szerette, illetve elkötelezett rajongótábora alakult ki. Jason Molina komoly szerepet játszott a Secretly Canadian kiadó életében is; a cég közleményében egyenesen úgy fogalmaz: a náluk kiadott korai kislemez adta meg a kiadó hangját, amely az elmúlt években a független zene egyik legfontosabb műhelye lett; itt jött ki Molina szinte összes lemeze.

Jason Molina alkoholizmusáról először 2011-ben értesült a nyilvánosság, amikor kiderült, hogy már 2009 óta többször próbálkozott a leszokással különböző klinikákon. Mivel sok más zenészhez hasonlóan nem volt betegbiztosítása, a rajongók adták össze a kezelések költségeit. 2012-ben azt üzente rajongóinak-barátainak, hogy sokkal nagyobb segítséget kapott, mint amire számított volna; jól, bár kis lépésekben halad a kezelés, amelynek során olyan dolgokkal is szembenéz, amelyekkel még a zenében sem akart.