Soha nem fogadtak még ennyien a dollár erősödésére

Vágólapra másolva!
Soha nem voltak még ennyire optimisták a dollár kilátásaival kapcsolatban a befektetők, mint most. Az utóbbi hónapok kellemes meglepetést okozó amerikai makrogazdasági mutatói, valamint az eurózónában ismételten jelentkező problémák miatt rekordmagasságba kúszott a spekulatív céllal nyitott nettó vételi pozíciók száma a dollár piacán.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál erősebb makrogazdasági mutatók az utóbbi hetekben jót tettek az amerikai gazdaság megítélésénk. A tőzsdék új csúcsokat ostromolnak, és a dollár is erősödött a világ főbb devizáival szemben.

Mindez egyenesen oda vezetett, hogy a spekulatív céllal nyitott dollárpozíciók nettó vételi darabszáma soha nem látott magasságba szökött. Ez annyit tesz, hogy a zöldhasú piaci megítélése még úgy is sokat javult, hogy közben az amerikai jegybank dollármilliárdnyi pénzt pumpál havi rendszerességgel a rendszerbe, ami alapvetően egy dollárt gyengítő folyamat.

Az utóbbi években a dollár erősödése rendre a kockázatvállalási kedv csökkenésével járt együtt, ebben az összefüggésben viszont ezúttal mintha már törés mutatkozna. Igaz persze, hogy a ciprusi problémák miatt lehettek, akik dollárba menekültek, de látszólag ez nem egy akkora mértékű probléma, ami érezhető hullámokat tudott generálni a globális pénzpiacokon.

A dollár vonzerejét tehát ezúttal sokkal inkább a javuló amerikai makrogazdasági kilátások magyarázhatják. A lakáspiaci fellendülés mellett a munkaerőpiacon is mutatkoznak a javulás jelei (bár a fellendülés kétségtelenül nagyon lassú), aminek hatására az utóbbi hetekben a nagy elemzőházak rendre optimistább idei gazdasági kilátásokat fogalmaztak meg. Ne feledjük persze a világ más, fejlett részeinél sokkal olcsóbban rendelkezésre álló energiát sem, melynek köszönhetően az amerikai feldolgozóipar nagy versenyelőnyre tehet szert a következő években a konkurenciával szemben.

Miután azonban a dollár erősödésére már a befektetők nagy száma fogad, a vásárlásokkal talán érdemes lehet egy korrekciós (dollár gyengüléssel együttjáró) szakaszt megvárni. A nagy egyirányú pozícionáltság ugyanis rövid távon már inkább az óvatosságra figyelmeztető jel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!