Vágólapra másolva!
Továbbra is emelkedő pályán mozognak a főbb amerikai autógyártók részvényeit annak ellenére, hogy idén egyelőre nehezebben veszik az akadályokat a papírok. A pozitív hangulat fennmaradása mellett persze nem zárható ki, hogy ismét gyorsabb sebességbe kapcsoljon a Ford és a General Motors.
Vágólapra másolva!

GENERAL MOTORS (NYSE): Nem tudott stabilan 30 dollár fölött ragadni

Július óta megállíthatatlanul emelkedik a General Motors árfolyama, az utóbbi hetekben pedig kitűnően rugaszkodott el a 26,5 dolláros támaszról. Ha kitart a hegymenet, akkor újra megpróbálhatja áttörni a január közepén megütött lokális csúcsot, mely 31 dollár közelében található. Egy nagyobb vágta esetén akár a 33 dolláros korábbi ellenállást is áttörheti a részvény. Az indikátorok is kedvezően festenek, az MACD vételi jelzést adott és a pozitív tartományba került az utóbbi hetekben.

Némileg kedvezőtlen, hogy az elmúlt hetekben nem sikerült új csúcsot ütnie az árfolyamnak. Negatívum lehet továbbá, hogy az 50 napos mozgóátlag sem bizonyult komolyabb támasznak az elmúlt hetekben, így nem biztos, hogy megfelelő támaszként funkcionálhat a szint. Ha törik. akkor az emelkedő trendvaonl, majd a 26,4 dollár körüli támasz bírhat fontos jelentősséggel.

Forrás: [origo]

FORD (NYSE): Hasonlít a General Motorshoz

A General Motorshoz hasonlóan sok pozitívum mondható el a Fordról is, az indikátorok kitűnően festenek, mivel az MACD vételi jelzést adott a napokban, valamint az indikátor a nullás értéket is átlépte. Az elmúlt hónapok emelkedő trendje egyelőre töretlen, bár kisebb visszaesés mutatkozott az utóbbi hetekben. Amennyiben sikerülne áttörni a januári 14,3 dolláros lokális csúcsot, akkor akár 16 dollárig is száguldhat a részvény.

Letörte az 50 napos mozgóátlagot az árfolyam, és csak a 13 dolláros támasz tartotta meg. Bár az árfolyam azóta újra az indikátor fölé tudott kukucskálni, a korábbi lokális csúcstól egyelőre jócskán távol van. Ha ismét a déli irány felé indulna meg az árfolyam, akkor az emelkedő trendvonal lehetne fontos támasz. Utóbbi törése után 11,1 dollárnál a 200 napos mozgóátlagra érdemes figyelni.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.