Egyre drágább az amerikai olaj

Vágólapra másolva!
Nyolc hónapja nem látott szintre zsugorodott az amerikai típusú WTI és az Európában benchmarknak tekintett Brent olaj közötti árrés. Az előbbi inkább erősödést mutatott az elmúlt hetekben, utóbbi viszont inkább gyengülgetett.
Vágólapra másolva!

13 dollár alá csökkent az európai benchmarknak számító Brent olaj és az amerikai WTI olaj közötti árrés, legutóbb tavaly nyáron volt ilyen szűk a két típus közötti különbség. Februárban még 20 dollár fölött is járt az árrés, tavaly pedig 25 dollárt is megütött a differencia.

Forrás: [origo]

A Financial Times által megkérdezett elemzők szerint a WTI áremelkedésében a legnagyobb szerepe az oklahomai készletek csökkenésének van, ugyanis ezt a típusú olajat a befektetők, felhasználók itt tudják "átvenni". Fontos lehet még az is, hogy a tervek szerint idén a Seaway csővezeték miatt megindulhat a Mexikói-öböl felé Oklahomából az olaj, ez pedig szintén a készletek zsugorodását eredményezheti.

Továbbá segítette a múlt héten a WTI erősödését olajkereskedők szerint, hogy a BP indianai finomítója a szokásos javítási munkálatok után ismét teljes üzemmel működni kezd, ami növelheti a keresletet a nyersanyag iránt. Ezzel azonban a Morgan Stanley szakértője nem ért egyet, ő úgy véli, a BP egységének nem lesz túl nagy hatása a piacra.

Az európai Brent olaj árát olyan tényezők befolyásolták, melyek inkább lefelé nyomták az instrumentum árát. Az öreg kontinens olajfinomítói jelenleg az éves, szokásos fenntartási munkálataikat végzik, ami miatt enyhébb a kereslet, viszont az Északi-tengeren a kitermelés javulni tudott, ami viszont a kínálatot növeli ezzel pedig lefelé szorítja az olaj árát.

Forrás: [origo]

Fontos kiemelni, hogy az elmúlt hónapok során a WTI és a Brent olaj közötti különbség alakulásában a geopolitikai feszültségek is komoly szerepet játszottak. Többek között az iráni atomprogram körüli bizonytalanság miatt volt képes a Brent folyamatosan emelkedett szinten maradni, hiszen az európai olajellátás kerülne veszélybe, ha Irán esetleg lezárná a Hormuzi-szorost. Márciusban és február második felében azonban az Iránnal kapcsolatos feszültségek némileg csökkentek is.