Visszatért a Dragon teherűrhajó az ISS-ról

Vágólapra másolva!
Több mint ezer kilogrammnyi terhet hozott vissza a Nemzetközi Űrállomásról a Dragon teherűrhajó. Kedd este landolt a Csendes-óceánban. Még egy hűtőláda is volt a fedélzeten.
Vágólapra másolva!

Visszatért a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásról (ISS): a leszállókapszula kedd este landolt problémamentesen a Csendes-óceánban - közölte az űrhajót gyártó a Space Exploration Technologies (Space-X) amerikai magánvállalat.

Az űrhajó - fedélzetén tudományos kísérletek eredményeivel és felszereléssel - közép-európai idő szerint 11 óra 56 perckor indult el a Nemzetközi Űrállomásról. Az űrhajósok az ISS robotkarjának segítségével emelték ki a dokkolóállásból és helyezték Föld körüli pályára. Onnan a Space-X repülésirányítói vették át a vezénylést, és az űrjármű három óriási ejtőernyő által lefékezve 17 óra 34 perckor csobbant az óceánba a mexikói Baja California partjaitól 362 kilométerre nyugatra.

Az űrhajó 1210 kilogrammnyi teherrel tért vissza, fedélzetén volt egy hűtőláda is az ISS legénységének orvosi vizsgálatához szükséges mintákkal. A Dragont hajóval szállítják a Los Angeles-i kikötőbe, onnan teherautóval érkezik Texasba, a kirakodás helyére. Március 3-án érkezett az ISS-re 1043 kilogrammnyi tudományos felszereléssel, alkatrésszel, élelmiszerrel.

Ez volt a második teherszállítás a tizenkettőből, amelyre a Space-X az amerikai űrhajózási hivatallal (NASA) 1,6 milliárd dollár értékben szerződött. A másik magáncég, a virginiai Orbital Sciences Corp. várhatóan idén helyezi üzembe teherűrhajóját. A NASA mindkét céggel szerződött, hogy az űrsiklóflotta 2011-es leállítása után teherszállítási feladatokat lássanak el az űrállomásra.

Az ISS-re Oroszország, az Európai Űrügynökség (ESA) és Japán is indít ember nélküli űrhajót, de csak a Space-X járműve szállít terhet visszafelé is a Földre. A Dragon volt az első - és ma is az egyetlen - magánűrhajó, amely 2012 májusában összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. A cég személyszállításra alkalmas űrhajó fejlesztésén is dolgozik: az első kísérletet a cég asztronautáival 2016-ra tervezik.