Egy csók, egy puszi

Vágólapra másolva!
Huszonegy egyszerű technika és önfejlesztő módszer, amelyekkel akár három perc alatt csökkenthetjük feszültségszintünket. Vagy megőrizhetjük higgadtságunkat egy munkahelyi stresszhelyzetben, párkapcsolati vitában. Íme a lista, a kapcsolódó tudományos vizsgálatokkal.
Vágólapra másolva!

Progresszív relaxáció
Feszítsük meg a kézujjaktól a lábujjakig a test összes izmát, majd lazítsuk el őket (alkart, felkart, mellkast, hátat, hasat...). Ismételjük meg 3-4-szer. Ha a test ellazult, nagyon rövid időn belül az elme is követi.

Könnyű jógagyakorlatok
Néhány könnyű jógatesthelyzet mély légzéssel kísérve szintén nagyon hamar csökkenti a stresszszintet.

Meditáció
Az elme elcsendesítése akár csak pár perces meditációval szintén stresszcsökkentő. Különösen igaz ez a munkahelyi stresszre.

Hosszú, mély légzés
A hosszan elnyújtott mély légzés igazoltan csökkenti a kortizolszintet, és ezáltal enyhíti mind a szorongást, mind a stresszt . A mély légzés átmenetileg a vérnyomást is képes csökkenti.

Stresszoldó illatok
Ugyancsak tudományosan igazolt, hogy az aromaterápia hatásos stresszoldó. Egyes illatok, mint például a levendula különösen alkalmas a feszültségoldásra.

Zenehallgatás
A kutatások szerint a zenehallgatás csökkenti a stresszhormonok szintjét, így feszültséggel járó kezelések, terápiák során segítheti a betegek ellazulását.

Nevetés
A nevetés oldja a stressz fizikai hatásait, például a fáradtságot, kimerültséget. Szülés után lévő nőknél alkalmaztak heti két alkalommal 60 perces nevetésterápiát, és már két hét után jelentősen alacsonyabb volt az anyatejben lévő stresszhormonok szintje.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy pohár tea
Egy tanulmány szerint a fekete tea csökkenti a stressz miatt megugró kortizolszintet, és segíti az ellazulást.

Mozgás
Sportolás után a szervezetet endorfin önti el, amely stresszoldó hatású.

Irányított képzelet
Ugyancsak enyhíti a stresszt és a szorongást, ha beleképzeljük magunkat egy nyugodt, békés, lélekemelő helyzetbe.

Vallási közösséghez tartozás
A felmérések szerint az emberek többsége a vallást feszültségenyhítési céllal is gyakorolja. Egy kutatás szerint a vallásos főiskolások kevésbé voltak stresszesek, mint a nem vallásos társaik. Egy másik kutatás szerint a vallásosak között kisebb a gyakorisága a stressz okozta pszichés betegségeknek.

Rágózás
A rágózás szintén igazoltan csökkenti a stresszhormonok szintjét.

Masszázs
Egy jó masszázs nemcsak a fizikai fájdalmakat enyhíti, hanem a lélekre is jótékonyan hat, mivel csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, oldja a stresszt, sőt egy kutatás szerint az egészséges testkép kialakítását is segíti.

Önhipnózis
A kutatások szerint a az önhipnózis a stressz mellett jelentősen csökkenti a szorongást is.

Szex
A szex csökkenti a stressz fizikai tünteit, többek között mérsékli a vérnyomást.

Egy rövid szieszta
Igazoltan mérsékli a kortizol szintet. Nem csak megterhelő feladatok, de evés után is ajánlott 10-15 perc pihenő.

Ölelés
A vizsgálatok szerint az ölelés a stresszszint csökkentése mellett a vérnyomást is mérsékli, valamint növeli az örömhormon, az oxitocin szintjét.

Háziállattartás
Egy kutatás szerint a kutyatulajdonosok kevésbé stresszesek, és kisebb náluk a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Forrás: AFP/Per Klaesson
Forrás: AFP/Per Klaesson

Művészetterápia, naplóírás
Demenciával küzdőknél a stressz okozta viselkedési zavarok igazoltan csökkennek művészetterápia hatására. Ugyancsak segít a naplóírás, különösen segítő foglalkozást végzőknél. Az ő esetükben az idő előtti kiégést akadályozza meg, ha a gondozottaik mellett saját magukra is elegendő időt tudnak fordítani. A naplóírásnak egy speciális esete, amikor a nap végén azokat a történéseket foglaljuk össze, amelyekért hálát érzünk, amelyek pozitív események voltak az éltünkben. A pozitív dolgokra való koncentrálás segít abban, hogy a negatív események ne sodorjanak el bennünket.

Séta
Egy csendes meditatív séta csodákat tesz. Nem kell sietni, találjunk egy természetes, kellemes tempót hozzá.

Egy csók, egy puszi
A csókolózás, miközben csökkenti a stresszhormonok szintjét, növeli az örömhormonokét. Az egymást erősítő társkapcsolatok szintén igazoltan csökkentik a stresszszintet és enyhítik a szorongást.