Afrikában terjeszkednének az ázsiai telekomcégek

Vágólapra másolva!
Egyre komolyabb az érdeklődés a Vivendi marokkói egysége iránt a potenciális vevőjelöltek részéről. A Reuters értesülése szerint az egyik kérő, az Etisalat 8 milliárd dolláros hitelkeretről tárgyal a BNP Paribas bankkal a tranzakció forrásainak biztosítása érdekében. Sok idejük már nincs az érdeklődőknek, ugyanis az ajánlatok végső benyújtásának határidedeje április végén lejár.
Vágólapra másolva!

8 milliárd dolláros hitelkerethez juthat az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb telekomcége, az Etisalat a BNP Paribas közreműködésével. Az összegre a Vivendi marokkói egységének, a Maroc Telecomnak a megvétele miatt van szüksége a vállalatnak. A francia telekommunikációs cég 53 százalékos csomagja mellett a pályázat nyertese ajánlatot tehet a fennmaradó kisebbségi csomagra is. Ebből 30 százalékot a marokkó állam birtokol, amely a végső szót hivatott kimondani a tranzakcióban.

A 8 milliárd dolláros hitelkeret egyenlő arányban állna hosszú távú hitelekből és áthidaló hitelekből, melyet kötvények kibocsátásából refinanszírozna az Etisalat. A vállalat számára ez vélhetően nem jelentene kedvezőtlen feltételeket, a telekomcég adósságbesorolása ugyanis "AA-" a Standard & Poors szerint, melynek segítésével alacsony kamatok mellett juthatna forráshoz.

Az Etisalat legutóbb két éve próbálkozott hasonló méretű felvásárlással, anno a kuvaiti Zain telekomcégre nyújtottak be hivatalos felvásárlási ajánlatot, a 12 milliárdos ügylet azonban végül kútba esett. A mostani próbálkozás egyaránt könnyen kudarcba fulladhat, ugyanis a marokkói állam jelentősen befolyással rendelkezik a Vivendi részesedésének sorsáról. Az ajánlatok végső benyújtásának határideje április végére tehető, az Etislat mellett a Qatar Telecom, és a dél-koreai KT Corp. pályázna a Vivendi marokkói egységére.

A Vivendi már régóta tervezi az alacsony növekedési kilátásokkal rendelkező üzletágainak leválasztását, nagyobb hangsúlyt helyezve a média, illetve tartalomgyártási tevékenységre. Ahogyan arról korábban már az Investor.hu hasábjain olvashattak, a brazil egység eladása is a Vivendi tervei között szerepelt. Az eszközértékesítésekből befolyó összeget a vállalat az adósságállományának csökkentésére kívánja fordítani. A francia részvény nap végére 0,8 százalékos pluszt tudott megőrizni, míg napközben kétszer ekkora emelkedésben is járt már a papír.

A Vivendi árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]