Másfél éve nem volt ilyen olcsó a réz

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,2 százalékos pluszban zárta be a keddi kereskedést, ami annak fényében remek teljesítmény, hogy 1,8 százalék mínuszban is tartózkodott a nap elején. A tőzsdékkel összevetve viszont továbbra is óriási mértékű az alulteljesítés, a főbb amerikai részvényindexek jóval több mint a felét ledolgozták a hétfői nagy zakónak, az árupiacok esetében erről közel sem beszélhetünk. A brent nyersolaj továbbra is 100 dollár alatt mozog, míg a réz másfél éves mélypontjára került.
Vágólapra másolva!

Az árupiaci eladási hullám tegnap hajnalban érte el a lokális mélypontját, amikor a kevésbé likvid ázsiai kereskedésben - vélhetően az előző napi események hatása alatt - válogatás nélkül likvidálták a vételi pozíciókat. Mire az európai piacok kinyitottak, már feljebb kerültek az árak és az amerikai részvénypiacok masszív teljesítménye pluszba fordította a legtöbb termék záróárát.

Mivel ez a korrekció meglehetősen halványra sikeredett, joggal gondolhatjuk, hogy egy újabb tőkepiaci megingásnál megint alulteljesítővé válnak a nyersanyagpiacok. A gyengék közül a leggyengébbek a nemesfémek, de a két olajat is idesorolhatjuk, mivel ott még tegnap sem sikerült pluszos napot produkálni. A lelkesedés az európai részvénypiacok esetében is igen törékenynek tűnik. A nyitás után nem sokkal lekonyultak az indexek, ami újabb eladási hullámot váltott ki az árupiacokon.

7 dollárt veszítve, 1380 dolláron áll az arany, ami csak 20 dollárral van a sokáig emlékezetes hétfői kereskedés záróára felett. 100 dollár alatt maradt a brent, a WTI 0,3 százalékkal csúszott lejjebb és 88,73 dolláron kereskednek vele ma délelőtt.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Brent nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tegnap az emelkedésben az alumínium a réz, a kakaó és a kukorica vezette a piacot. A réz 1,4 százalékot erősödött, mivel az újház építések száma meghaladta a korábbi várakozásokat az Egyesült Államokban. Kínálati oldalról is érkeztek árerősítő hírek, mivel a Rio Tinto bezárni kényszerül egy utahi bányát. A többi ipari fém is felfelé mozgott tegnap, erősödött a nikkel, az ólom, a cink, az ón és az alumínium is. Ma már ismét mínuszok vannak ezeken a piacokon, a réz elvesztette a teljes tegnapi erősödését, 2 százalékos veszteséggel, újabb másfél éves mélypontján várja az amerikai nyitást.

Réz árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]