Ki megy Londonban Quimby-koncertre?

A magyar alternatív rockegyüttes, a Quimby koncertje 2013. április 23-án a londoni Scala rendezvényközpontban
Vágólapra másolva!
"A Quimby a magyar zenei kultúrában abszolút ott van" - mondta Noémi, aki júliusban jött Londonba, pultos és otthon minden Quimby-koncerten ott volt. Négy barátjával együtt ment el a több mint ezer főt befogadó Scala klubba, a a zenekar idei nyugat-európai turnéját indító koncertjére, április 23-án.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Kollányi Péter

A felvezető Petruska Andrásra elég kevesen voltak kiváncsiak. Az angol előzenekar húsz embert hozott, de ők legalább igazi angolok - tudtuk meg a szervezőtől, Bolygó Bencétől. A húsz angol azonban olyan jól álcázta magát, hogy nem találtuk meg őket. Mondhatni a londoni Quimby-koncerten mindenki magyar, mintha csak a PeCsában lennénk. A legtöbben éppen ezért jöttek: "olyan jó, hogy mindenki magyarul beszél." Nekem pont az ellenkezője szokott eszembe jutni a reptéren, de a közönség nagy részének ez volt az egyik fő motiváció. Sok volt az újhullámos idevándorolt magyar, aki kevesebb mint egy éve él itt, és ez az első londoni Quimby-koncertje. Akadt még olyan is, aki otthon nem ismerte a zenekart, mert, mint mondta, keveset jártak Szegeden. A Luxemburgból áttelepült adótanácsadó egy otthon egyedül eltöltött este helyett jött le. Szerinte amúgy London olyan, mint Moszkva, Luxemburg pedig mint egy megyeszékhely, budapestnyi infrastruktúrával.

A 28 éves Anna szerint itt egy kicsit otthon lehet lenni, és mivel Londonban nehéz a szocializáció, ezért sokan vágynak erre. Arról nem is beszélve, hogy amíg új vagy, nincsenek kialakult helyeid. Elmenni valahova mindig rizikós, itt meg biztos, hogy jó buli lesz. Igaza is lett: a zenekar profin vezette extázisba a közönséget. Az első öt sor kívülről fújta a szövegeket, az első két sor vonagló, nekivetkőzött lányok otthona. A baromi részeg, mindenkit zavaró pogózó pár sem maradhatott el, hogy meglegyen a hiteles Quimby-koncertérzés.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Voltak olyan arcok is, akikkel tíz éve, a Fészek Klubban lógtunk együtt, miközben a zenekar jammelt. Varga Lívius mondta is, hogy pont azért néz el enyhén a közönség feje felett, mert egy-egy ilyen ismerős arc összezavarná a szövegben. Elmondta azt is, hogyan érez Londonnal kapcsolatban. "Te laknál itt? - ezt szoktuk kérdezgetni egymástól a turnébuszban, egy-egy elhagyatott, lepukkant tanya mellett elhaladva. Ez a kérdés sokszor elhangzik Londonnal kapcsolatban is" - mesélte, majd elárulta, hogy ő bizony nem: nem bírja a vörös téglát ilyen mennyiségben. Sokat viccelt is az angolok monoton építkezési szokásaival. A felkonfok közben kb. tízszer hívták a közönséget az afterpartyra, ami nem volt túl átütő, de remek lehetőséget biztosított, hogy a rajongó lányok egy-egy gyors fotót készítsenek Tibivel; nagy részük ma már biztos fellelhető a Facebookon.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az egyetlen angol, akit sikerült kifaggatnunk, a backstage- őrző biztonsági ember volt. Mint mondta, szerinte nagyon jó volt, és "very different". Tetszett neki, hogy ilyen sok zenei stílus keveredik.

A londoni Scala klub ezernél több főt fogad be. Az 1920-ban elkészült, a King's Crosson található épület sokáig mozi volt, de 1972-ben fellépett itt Iggy Pop & The Stooges, a Raw Power borítójának fotói itt készültek. Amikor engedély nélkül vetítették Stanley Kubrick Mechanikus narancs című filmjét, a perben majdnem tönkrementek. 1999-ben lett koncerthelyszín a Scala. Itt tartják az Eurovíziós Dalfesztivál brit indulóinak promóciós eseményét. A közeljövőben olyan zenekarok lépnek itt fel, mint az Art Brut, Foxygen, Angel Haze, Thee Oh Sees, vagy éppen Keiiji Haino, Stephen O'Malley és Oren Ambarchi triója. Korábban koncertezett itt például a Coldplay vagy Avril Lavigne is.

A Londonba szervezett magyar koncertekről írt riportunk itt olvasható.

Forrás: MTI/Kollányi Péter