Ruttkay Laura: Szeretek vezető barna nő lenni

Lux Ádám és Ruttkay Laura, interjú, Masterfilm szinkronstúdió,
Vágólapra másolva!
A nagyközönség főleg a hangját ismeri, bár az Üvegtigris 3-ban is játszott. Az improvizációs színház kedvelői a Beugró legutolsó televíziós évadában megismerhették színészi képességeit is, de a sok szinkron mellett játszik színpadon - és a beszélgetés idején éppen arról egyeztetett, hogy több tévéműsorban is részt vesz. Egy extra hosszúságú telenovella felvétele előtt a Masterfilm stúdióban kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Jelent kihívást egy telenovella?

Az összes ilyen mexikói és brazil sorozat egy kaptafára készül. Nem is mindig tudjuk megállapítani, hogy milyen, ez talán venezuelai. A címe Mindent a szerelemért. Ez talán most annyiban más, hogy megpróbálnak viccesebben játszani, ami különlegesebbé teszi ezt az eleve nem mindennapi stílust - hiszen amikor a készítők ezt komolyan gondolják, abban is van egyfajta humor számunkra. Nem színészileg megterhelő, hanem inkább technikailag. Itt pont az az érdekes, hogy a figurákat annyira nem lehet kiismerni, a játékuk teljesen véletlenszerű, így sokszor lekövethetetlen. Ám a szövegben nagyon sokat lehet nekünk segíteni, különböző jelekkel, meg hasonlókkal.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Imponál, hogy gyakran kapsz gyönyörű főhősnőt?

Ebben a produkcióban annyira gyönyörű a színésznőm, hogy minden kolléga epekedik utána, aztán kimegyek a mosdóba, és belenézek a tükörbe, az önbizalmamnak azért annyira nem tesz jót. De a hölgy most termékeny korszakában van, ontja magából a műveket, szóval munkám legalább van a magyar szinkronnal. Egyébként nem az én profilom ez a szappanoperázás, ez eddig azért nagyrészt elkerült engem. Eleinte azt éreztem, hogy le is ugrom erről a műfajról, mert túl sokat nem lehet segíteni ezen a fajta színjátszáson. Jobban szeretem a finomabban játszó nőket.

Mint például a karaktered A hatalom hálójában sorozatban?

Ott mondjuk egy keményebb nő hangját adom. A Férjem védelmében című sorozatban is egy ilyen karaktert játszom, aki minden kis fekete ügyet elintéz, és ha kell, beveri a fejét egy-két embernek. De van más ilyen akciósorozatom is, a Hawaii Five-0, ahol egy ázsiai származású nő a karakterem. Ő sem riad vissza a keményebb dolgoktól, és ha kell, fegyvert használ, lábát lendíti. No, és akkor itt van Robin Tunney A mentalistá-ból, akivel először A szökés-ben találkoztam. Emlékszem, hogy boldogan konstatáltam a második évad indulását, aztán rögtön az elején engem szépen lelőttek! Akkor gondoltam, hogy ez semmi, hisz láttunk már csodával határos feltámadásokat.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Nem vágysz arra, hogy néha butább szőkét kapj?

Karácsony körül egy romantikus vígjátékban szólaltattam meg egy igazi szőkét. Nagyon pici volt, és elképesztő magas hangon beszélt a színésznő. Aprics László, a szinkronrendező kifejezetten azt kérte, hogy ezt próbáljam meg követni. Kérdeztem is tőle, hogy ugye eredetileg nem rám gondolt? Ez egy kellemes kirándulás volt a butább, szőkébb világba, de én igazából jól érzem magam a vezető jellegű, barna karakterek bőrében.

Szeretsz másokkal együtt dolgozni, tudsz még tanulni?

Aki elsőre eszembe jut, az Fülöp Zsigmond, ő színházban is kollégám. Szinkron szempontjából egész más korban szocializálódott, mégis fel tudta venni a mai tempót. Ő még két próbát szokott meg, aztán az eredeti szöveg hallgatása nélkül mondta el a szöveget, manapság meg próba nélkül, fülessel csinálunk szinte mindent. De ezektől függetlenül is úgy érzem sokszor, hogy mindent bele kell adnom, ha ő ott van. Zsigmondnál tényleg azt érzem, hogy mindegy, mit csinál - akár egy ilyen szappanoperát - a lényeg az, hogy az is a lehető legjobb legyen.

Szerepeltél a Beugró-ban, és az Üvegtigris harmadik részében. Ezek mennyire töltenek be fontos szerepet az életedben?

Eléggé. Nyilván jó, ha van munka. Most is épp folynak a tárgyalások a Beugró feltámasztásáról, illetve néhány kisebb műsorvezetői dolog van folyamatosan. Benne vagyok egy családbarát magazinban, és a Szeretlek, Magyarország-ban is. Abból a szempontból is fontosak ezek, hogy amikor annak idején ebbe belevágtam, úgy gondoltam, hogy nagyjából a harmincas éveim elejét tudom még ezzel tölteni. Folyamatosan kaptam a fiatalabb szerepeket, és azt hittem egy idő után rájönnek, hogy ilyen lánynak már nem vagyok jó: így az Üvegtigris 3 egy jó kiugrás volt, valamint sok-sok önbizalmat csöpögtetett belém.

Az interjúért köszönet a Magyarszinkron.hu-nak.
Forrás: [origo]