Vágólapra másolva!
1900 pontos S&P 500 értéket vár jövőre Birinyi László, a híres magyar származású befektetési szakember. Szerinte az amerikai tőzsdemutató még idén eléri az 1700 pontos szintet, mielőtt onnan tovább menetelne a magasabb szintek felé. Emiatt az általa vezetett patinás befektetési társaság, a Birinyi Associates a részvényindex további szárnyalásából profitáló opciós termékeket vásárolt. A befektetőnek korábban is helyes meglátásai voltak, február végén például megjósolta, hogy az S&P 500 hamarosan átlépi az 1600 pontot, ami májusban be is következett.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 index tovább fog menetelni, és 2013 után átlépi az 1900 pontos szintet - véli Birinyi László, a híres befektetési szakember. A magyar származású Birinyi a CNBC-nek adott nyilatkozatában fejtette ki véleményét a részvénypiacokról, szerinte még idén 1700 pontig fog erősödni a mutató, milelőtt tovább "zakatolna" a magasabb szintek felé. Ezen kívül többek között azt tanácsolta, hogy a nagyobb szektorok helyett érdemes lehet inkább csak az egyes vállalatok részvényeire fókuszálni - írja a CNBC.

Birinyi szerint az index mostani megtorpanása csak átmeneti, és az emelkedés folytatódni fog. Az amerikai piacokon szinte soha nem látott rali bontakozott ki, a tőzsdemutatók például múlt héten szinte naponta új történelmi csúcsokat döntöttek. A szakember úgy véli, a hurráhangulat egyik bizonyítéka, hogy az Autozone részvényei hétfőn a leminősítésük ellenére is erősödni tudtak egy kisebb megingás után.

Emiatt az általa vezetett Birinyi Associates befektetési társaság 170 darab vételi opciót vásárolt az S&P 500 mozgását leképező SPDR ETF-re, mely az egyik leghíresebb tőzsdén kereskedett alapnak számít.

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 65 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 65 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 65 dolláros lehívási ár, hiszen így 65 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban forgó részvényhez.



A szakember nyilatkozataira érdemes odafigyelni, mivel február végén sikeresen megjósolta, hogy az S&P 500 rövidesen áttöri az 1600 pontos szintet. Az eredmény ismert, az index május elején átlépte a lélektani szintet, és azór már 1650 pontig repült. A neves szakember ráadásul márjóval korábban is felhívta a figyelmet a részvénypiacok nagy emelkedésére, az akkor meghatározott szinteket nagyon sokan kétkedve fogadták.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]