Vágólapra másolva!
Minden fontosabb eredménysoron az elemzői várakozások feletti számokat közölt tegnap az ANY Biztonsági Nyomda. A kép összességében kedvező, bár vannak olyan pontok, amik némileg beárnyékolják az optimizmust. Mivel a részvények továbbra is jelentős árazási diszkonton forognak a szektorban, ez vonzó teszi a Nyomda-részvényeket, melyeknek a tegnap beharangozott saját részvény vásárlások is kedvezhetnek majd a jövőben. 
Vágólapra másolva!

Biztató első negyedéves számokat közölt tegnap este az ANY Biztonsági Nyomda, hiszen a társaság minden soron meg tudta verni az elemzők várakozásait. A vállalat nettó profitja 3,6 százalékkal lett magasabb a becsléseknél, és 26 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőtti hasonló időszaki szinteket.

A bevételek szép, 8 százalékos növekedést értek el, ráadásul az értékesítési szerkezet elmozdulása is jó irányba mutat. A biztonsági termékek és a kártyagyártás területén is (a nagyobb hozzáadott értékkel bíró bankkártyáknál) erős, utóbbinál kétszámjegyű növekedést lehet tapasztalni.

A magasabb marzsú, stratégiai termékek értékesítésének növekedése a 10 százalékos szint fölé emelte az EBITDA hányadot. A jelenség persze nem teljesen számít egyedinek, hiszen a korábbi években is jellemzően az év eleje hozott magasabb profitabilitást, ahonnan az év végére lemorzsolódást lehetett tapasztalni. Kérdéses, hogy ezen a tavaly végrehajtott költségcsökkentések mennyiben tudnak majd módosítani. Sajnos ezen a fronton egyelőre nem túl biztatóak a folyamatok, hiszen az általános költségek első negyedéves emelkedése miatt egyelőre nem igazán látszanak a hatékonyságnövelés pozitív hatásai.

Az EBITDA azonban így is 447 millió forintra hízott, ami az elmúlt évek negyedéveit vizsgálva a magasabb értékek közé tartozik. A vállalat az erős cashtermelésnek köszönhetően az időszak végén részvényenként 99 forintnyi nettó készpénzzel rendelkezett, melyből levonva a 44 forintos, azóta kifizetett osztalékot, még mindig egy megfelelően magas (a részvényárfolyam több mint 10 százalékára rúgó) értéket kapunk.

A magas készpénzállományt elnézve kisebb csalódást jelent, hogy a kamatokból származó pénzügyi eredmény pusztán 1 millió forintra rúg. Ennél talán titkon valamivel magasabb összegre számíthattak a piaci szereplők. Csalódásról azonban nem beszélhetünk, ha a nettó profit emelkedésére tekintünk. A KBC idei évre vonatkozó nettó profit várakozásának például már 27 százaléka teljesült az első negyedévben, vagyis az időarányosnál valamivel jobb teljesítményt láthatunk a Nyomdánál.

A vezérigazgató szerint a részvény jelenlegi árfolyama jóval elmarad a vállalat valós értékétől és növekedési lehetőségeitől, ezért saját részvények vásárlásába kezd a vállalat. A Nyomda egy részvényre jutó saját tőkéje 423 forint, vagyis a 450 forintos árfolyam csak alig 1 feletti P/BV mutatót ad, így érthetőnek tűnik a lépés. Ennek persze egy másik olvasata szerint jelentősebb akvizíció nincs most a láthatáron, ami csalódást kelthet azokban, akik ilyen jellegű növekedési sztorit vártak a cégtől.

A 3,6-os 2013-as EV/EBITDA érték jelentős, 44 százalékos diszkontot jelent a szektortársak árazásához képest, ami kétségtelenül vonzóvá teszi a papírokat. A likviditás hiánya és az NFC projektektet egyelőre körüllengő kérdőjelek azonban árnyalják a papírokkal kapcsolatos pozitív képet.

Az Állami Nyomda árfolyama