Napi 400 kérdést is feltehet egy kisgyerek

Vágólapra másolva!
Egy négyéves kislány egy nap akár négyszáz kérdést is feltehet, azaz ébren töltött idejének szinte minden második percében elhangozhat egy miért. A sok kérdés azonban nem a szülő szívatásáról szól, sokkal inkább a kötődésről és a világ közös felfedezésének öröméről.
Vágólapra másolva!

Egy brit felmérés szerint a kicsik naponta átlagosan 300 kérdéssel bombázzák anyjukat, azaz egy anya évente több mint százezer kérdésre válaszol.

Az ezer anya megkérdezésével készült felmérés szerint a legkiváncsibbak a négy év körüli kislányok, akik akár 390 kérdést is feltesznek egy nap. A kicsik a legtöbbet evés közben kíváncsiskodnak, de intenzíven érdeklődnek vásárlás során is, valamint este az ágyban, meseolvasás közben is sok a "miért".

Kérdezd meg inkább anyádat!

A kutatásban a gyerekeket is megkérdezték, hogy anyához, vagy apához mennek-e inkább kérdéseikkel. Több mint 80 százalékuk anyjához fordul először, és 24 százalékuk azt is hozzátette, hogy azért anyát kérdezi, mert apa mindig azt mondja, hogy kérdezd meg inkább anyát.

A megkérdezett szülők azt is kiemelték, hogy időnként nehéz kérdésekkel kell megbirkózniuk: például miért nedves a víz, miért kék az ég, miért énekelnek a madarak, vagy miből van az árnyék?

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Miért a sok miért?

A kicsik a sok kérdéssel nem a szülők türelmét teszik próbára, hanem ismereteket gyűjtenek, hogy minél inkább kontrollálhassák világukat. A kérdezésben az is benne van, hogy a világot nem egyedül, hanem a szülővel együtt szeretnék felfedezni.

A szülő részéről a legjobb stratégia, ha minél egyszerűbben, tényszerűbben válaszol. Soha ne szégyelljük megmondani, ha egy kérdésre nem tudjuk a választ.

Jó stratégia, ha a gyermek kérdését megfordítjuk: például, te szerinted miért énekelnek a madarak? A gyerek válaszát meghallgatva a szülő felvethet új szempontokat, ily módon is mélyítve a gyermek ismerteit. Az értelmes párbeszéd kialakítása azért is fontos, mert mintát ad a gyereknek a problémák kreatív megoldásához, valamint az egyes megoldások rangsorolásához.

Ha túl sok a kérdés, és a szülő fáradt, jó megoldás, ha kijelöl minden napra egy kérdés-válasz órát, amikorra a gyermek összegyűjtheti a kérdéseit. De lehet rendszeresen együtt gondolkodni a teljes családnak is, ezek a közös rituálék később, amikor már a gyerek kevésbé szívesen mesél magáról, segtíhetnek a gyermeknek, hogy problémáit könnyebben megossza.