Nagy-Britanniába költözik a Fiat

Vágólapra másolva!
A kedvezőbb adózási feltételekkel rendelkező Nagy-Britanniába fogja áthelyezni adózási székhelyét az olasz Fiat Industrial. A Fiat autógyártó anyavállalata a tervek szerint az idei harmadik negyedévben fog székhelyet váltani, miután befejeződik az amerikai CNH társasággal az összeolvadása. Ez pedig újabb csapás lehet a Enrico Letta olasz miniszterelnök és kormánya számára, mivel Olaszország egyik legnagyobb vállalata fogja elhagyni a recesszió sújtotta déli államot, melynek minden eurócentnyi adóbevételre szüksége lenne a gazdasági növekedés beindításához.
Vágólapra másolva!

Olaszországból Nagy-Britanniába tervezi áthelyezni adózási székhelyét a Fiat Industrial, a Fiat autógyártó anyavállalata, mivel a vállalat szerint a szigetország adózási szempontokból jóval kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, mint a déli állam - írja a Financial Times. Nagy-Britanniában ugyanis 2007 óta számos alkalommal csökkent a társasági adó, mely ennek következtében 30 százalékról 23,25 százalékra zsugorodott. Az adó mértéke pedig tovább fog csökkeni, mivel a kormány 20 százalékra fogja mérsékelni azt 2015-re.

Ezzel szemben az olasz társasági adó mértéke 31,4 százalékos, amit az ottani vállalatok kifejezetten súlyos teherként értékelnek az olasz recesszió miatt. A fogyasztás, és azzal párhuzamosan a gazdaság visszaesése ugyanis komoly próbatétel elé állítja a társaságokat.

A Fiat adózási székhelyének átköltözése a britekhez újabb csapás lesz a nemrégiben megválasztott Enrico Letta olasz miniszterelnök és kormánya számára. Letta ugyanis nagy küzdelmet folytat, hogy megállítsa a tőke kiáramlását az országból, mivel a két éve recesszióval küzdő Olaszországnak gyakorlatilag minden eurócentre szüksége lenne, hogy kikecmeregjen a gödörből.

Az olasz gyár a tervek szerint az idei harmadik negyedévben fog székhelyet váltani, miután befejeződik az amerikai CNH társasággal az összeolvadása. A tranzakció után a világ harmadik legnagyobb munkaeszköz-gyártója fog létrejönni árbevétel alapján. A felvásárlás után a Fiat Industrial a CNH-hoz hasonlóan holland adóalany is lesz, de a brit adófizetési szabályok alá fog tartozni.

A Fiatnál már a múlt héten is pedzegették a cég székhelyének átköltöztetését, amit akkor még elvetettek. Akkor az Egyesült Államokat jelölték meg célországnak, miután az autógyártó árbevételének és profitjának legjelentősebb része már a tengerentúlról származik. Ráadásul a Fiat az amerikai Chrysler legnagyobb tulajdonosának számít, amivel tovább nőtt a piaci jelenléte az USA-ban.

A Fiat befektetői megörülhettek a hírnek, mivel a cég részvényei 1,6 százalékos pluszt szedtek össze.

Fiat Industrial árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]