Elharapózott a feketemunka

Vágólapra másolva!
A tavalyi munkaügyi ellenőrzéseken a cégek 70 százalékánal találtak jogsértést, a morál látványosan romlott. Munkavédelmi szempontból viszont javult a helyzet, kevesebb a munkahelyi baleset - derül ki a feketelista.hu legfrissebb adataiból. 
Vágólapra másolva!

Tavaly 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest.

Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen szembetűnően romlott a morál, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt – közölte Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője.

Kevesebb a baleset

A munkavédelmi ellenőrzésekben érintett cégeknél 440 819 munkavállaló dolgozik, akiknek 53,7 százalékát szabálytalan munkakörülmények között foglalkoztatják. Közöttük 80 700 ember munkahelyénél találtal súlyos szabálytalanságot.

2012-ben 17 025 munkavállaló szenvedett három napot meghaladó keresőképtelenséggel járó balesetet; 62 eset végzetes kimenetelű volt. (Egy évvel korábban még 80 volt halálos).

Sokkal többen dolgoznak feketén

Egy rövidebb csökkenő tendenciát megtörve tavaly ismét nőtt a munkaügyi szabálytalanságok száma. Az ellenőrzött cégek dolgozóinak (185 801 ember) 57 százalékát érintették a jogsértések, szemben a 2011.-es 50 százalékkal. Az ellenőrök azt vizsgálták, hogy van-e munkaszerződés, illetve, hogy bejelentették-e a dolgozót.

Az eredmény: továbbra is kiemelkedő a feketefoglalkoztatás, több mint 12 ezer embert elfelejtettek bejelenteni. E téren a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató cégek a legfertőzöttebbek, a feketemunkások 23 százalékát ebben az ágazatban leplezték le. A szerződés nélküli dolgozók 20 százalékával az építőiparban találkoztak, az arányuk nőtt a kereskedelemben és a feldolgozóiparban is, de tisztult a vendéglátás.

A feketelista.hu listáján több ismert, nagy cég is szerepel. Bírságot kellett fizetnie például a Hankook Tire Kft.-nek, az E.On Zrt.-nek vagy a Lindab Építőipari Kft.-nek is. A topszázas listán szinte valamennyi elmarasztalt cég (94) korlátolt felelősségű társaság, mindössze két részvénytársaság és négy betéti társaság található közöttük.

Összetételüket jól tükrözi, hogy – gazdasági súlyának megfelelően – pontosan egyharmaduk a fővárosban regisztrált társaság. 58 százalékukat munkaügyi vétség, 32 százalékukat munkavédelmi mulasztás, 10 százalékukat pedig külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt marasztalták el. Ez utóbbiért fizetett például 19,53 milliós bírságot egy munkaerő-közvetítő cég, a fővárosi Tractor-Inter Munkaerőközvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.