Megvan az új Raiffeisen-vezér

Vágólapra másolva!
Elfogadták Herbert Stepic lemondását a Raiffeisen Bank International vezérigazgatói pozíciójából, akit eddigi helyettese, Karl Sevelda vált majd. A kisbefektetőknek azonban nincs okuk az ijedtségre, hiszen a frissen kinevezett bankvezér elmondása szerint a bank startégiája nem változik.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen Bank International felügyelőbizottsága mellett a legnagyobb tulajdonos, a Raiffeisen Zentralbank is elfogadta Herbert Stepic vezérigazgató lemondását. Utódja éppen eddigi helyettese, Karl Sevelda lesz, akit 2017 közepéig nevezték ki a pénzintézet élére. Ezzel nem igazolódtak be az osztrák sajtóértesülések, miszerint Martin Gruell pénzügyi igazgató, vagy Johann Strobl vezető kockázatkezelő válthatja Stepicet.

Mi áll a háttérben?

Herbert Stepic két hete nyújtotta be lemondását, miután belső vizsgálatot indítottak ellene az offshore számláin lebonyolított ingatlanügyletei miatt. Azonban nem ez volt az első vizsgálat az ex-bankvezér ellen, az osztrák pénzügyi felügyelet ugyanis nemrégiben zárt le egy eljárást, amiben Stepic szerbiai földügyleteit vizsgálta. A Reuters tegnapi beszámolója szerint ugyanakkor Stepic távozásában a legnagyobb tulajdonosnak, a Raiffeisen Zentralbanknak komoly szerepe volt.

Herbert Stepic még 1973-ban került a Raiffeisenhez, 2001 június 14-én pedig a Raiffeisen Bank International vezérigazgatójának is kinevezték. Vezetése alatt a bank 2005 áprilisában lépett tőzsdére Bécsben, ahol az első három év rendkívül jól sikerült. Ekkor csaknem négyszerezte magát a bankpapír árfolyama, melyet a pénzügyi krízis követett óriási lejtmenettel.

Változik-e valami?

Az új bankvezér elmondása szerint kinevezésével nem változik a bank stratégiája. Magyarország mellett Oroszországot sem kívánják elhagyni, ugyanakkor Szlovéniában folytatják az eszközértékesítéseket. Elsősorban Ausztriában, Oroszországban, Lengyelországban, Romániában, Csehországban és Szlovákiban szeretne növekedni a pénzintézet. Sevelda ezen kívül megerősítette, hogy a bank tőkepozíciójának megerősítését új részvények kibocsátásával érnék el.

A Raiffeisen Bank International többségi, 78 százalékos részesedésével a Raiffeisen Zentralbank (RZB) rendelkezik, amely nyolc osztrák tatrományi bank tulajdonában áll. Sevelta kinevezését követően megerősítette, hogy továbbra is a tulajdonosok között szeretnék látnia az RZB-t.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Mit várnak az elemzők a váltástól?

Eleni Papoula, a Berenberg elemzője szerint Sevelda első feladata a Raiffeisen tőkehelyzetének megerősítése lesz, ami tőkeemelésen és eszközértékesítésen keresztül egyaránt megvalósulhat. Második lépésben pedig az állami segélycsomag visszafizetése kerülhet porondra.

Stefan Nedialkov, a Citigroup elemzője szerint a Raiffeisen a nemzetközi hálózat racionalizálására fog törekedni, ami magával vonja, hogy kivonuljon az alacsony jövedelmezőségű országokból.

Komoly reakciót nem váltott ki az új bankvezér kinevezése, és annak elképzelései. Nem sokkal zárás előtt 0,8 százalékos pluszban tartózkodik a Raiffeisen árfolyama.

A Raiffeisen Bank International árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo