Ezért kell a Nokia a Microsoftnak

Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi időben többször is szóbahozták már a Microsoftot a Nokiával, a Wall Street Journal szerdán kijelentette, júniusban szinte mindenben megegyezett a két fél, leszámítva az árat. Ugyan a tárgyalások elakadtak a legfrissebb források szerint, az viszont látható, hogy a Microsoft számára nem csak a lehető legszorosabb együttműködés, hanem a komplett Nokia is szükséges lehet ahhoz, hogy felvegye a harcot az Apple és a Samsung ellen az okostelefon-piacon. Nincs könnyű helyzetben viszont a redmondi cég, versenytársnak ott lehet a kínai Huawei is, aki akár el is halászhatja az orruk elől, a kemény munkával "padlóról valamelyest felállított" finn céget.
Vágólapra másolva!

Microsoft, Nokia, Huawei

Előrehaladott tárgyalásokat folytatott júniusban a Microsoft a Nokia mobil-üzletágának felvásárlásáról a Wall Street Journal szerint. A tárgyalások végül azonban elakadtak, hiszen a felek nem tudtak dűlőre jutni az ár kérdésében, valamint a redmondi cég a finn társaság gyenge ázsiai teljesítményét is kifogásolta. Bár a WSJ értesülései "csak" a mobil-üzletág felvásárlásáról szólnak, az divízió vélhetően a cég jelentős részét teszi ki a szabadalmaival együtt. Egy kockázati tőketársasággal összeállva pedig kényelmesen leválaszthatók a Nokia egyéb egységei is (NSN), így tulajdonképpen magáról a Nokia felvásárlásáról van szó.

Nem ez az első eset a közelmúltban, amikor a Nokia esetleges felvásárlásáról cikkeztek az újságírók. Kedden a Financial Times közölte, hogy a kínai Huawei "akár hajlandó is lenne" megvásárolni a finn vállalatot. A Huawei viszont reagált a pletykákra, és cáfolta, hogy megvásárolnák a Nokiát. Érdekes viszont, hogy a Microsoft felvásárlásával kapcsolatos pletykák pont egy nappal a Huawei felvásárlási "ötlete" után láttak napvilágot, a kínai cég ugyanis meglehetősen Windows-szkeptikusnak számít, így vélhetően a Microsoft sem nézné jó szemmel az esetleges felvásárlást. Akár tehát egy felvásárlási csata is kibontakozhat a két cég között, hiszen több technológiai cég is mindent megtesz az utóbbi időben, hogy hogy a gyenge PC-piac miatt több lábon álljanak.

Már eddig is magához láncolta

Bár a tárgyalások elakadnak a Nokiával, Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója láthatóan tehát nem a levegőbe beszélt, mikor hangsúlyozta, az új irány a Microsoft számára az ún. "készülékek és szolgáltatások" szlogen mentén helyezkedik el. Ugyan Ballmer törekvéseit esze águnkban sincs kétségbe vonni, az már meglehetősen kérdéses, hogy miért pont a Nokia felvásárlása jelentene nagy áttörést a redmondi cég számára.

Forrás: AFP

A Microsoft és a Nokia között jelenleg is fut egy rendkívül szoros együttműködés, aminek lényege, hogy a finn cég tulajdonképpen csak a Windowsos operációs rendszerek használtára épít, míg a Microsoft dollármilliárdokkal támogatja a "közös termék" marketingjét, és zavartalan üzemeltetését. Jól példázza ezt, hogy a napokban érkezetett a bejelentés, miszerint a Nokia tulajdonképpen "kukába dobta" saját eddigi fejlesztését, a Symbian operációs rendszereket.

A finn gyártó eladási adataiból is világosan látszik, hogy az okostelefonpiacon lényegében már csak a Microsoft Windows operációs rendszereit futtató Lumiákkal versenyez az Apple és a Samsung ellen. "A Microsoft számára nincs szükség a Nokia megvásárlására ahhoz, hogy belépjen az okostelefon-piacra" - véli Hannu Rauhala, a Pohjola Bank elemzője. Alapvetően ez igaz is, a Microsoft két évvel ezelőtt lényegében már "megvásárolta" a finn céget, csak éppen jóval olcsóbban, mint annak piaci értéke.

Forrás: Origo

Pénz beszél

Pénzügyi szempontból van azonban pár érv, ami akár a Nokia felvásárlása mellett is szólhat. Az első, hogy a Microsoft jelenleg bőségesen rendelkezik készpénzzel ahhoz, hogy felvásárolja a finn céget, csak az USA-n kívül 66 milliárd dollár áll a cég rendelkezésére. Itt viszont érdemes megjegyezni, hogy ennek a pénznek a kvázi "hazavitele" jelentős adóterheket róna a Microsoftra, amit akár úgy kompenzálhat, hogy alacsonyabb árban egyezik meg a Nokiával.

Forrás: Origo

A második fontos érv, ami a felvásárlás mellett szól, hogy a Nokia piaci értékének 30-35 százaléka készpénz volt az utóbbi negyedévekben, a jelenlegi piaci kapitalizáció mellett. Ez lényegében azt jelentené, hogy ha a Microsoft felvásárolná a finn társaságot, akkor a vételár közel felét egyből visszakapná, de mondhatjuk azt is, hogy a pénzt csupán az egyik zsebéből a másikba tenné át Microsoft.

Forrás: Origo

Az pedig szintén valamelyest kedvező lehet a Microsoft számára, hogy a Nokia jelenlegi tulajdonosi struktúrája meglehetősen elaprózott, a legnagyobb részvényesnek számító Dodge & Cox is csupán 4 százalékát birtokolja a teljes részvényállománynak. Ez lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy erősebb alkupozícióba kerüljön a kisebb befektetőkkel szemben, valamint a menedzsmenttel folytatott esetleges tárgyalások során is erősebb érdekérvényesítést tesz lehetővé.

A világ csúcsán álltak

A részvény árában lévő jelentős készpénzállomány mellett más is van, ami vonzóvá teheti a Nokiát a befektetők, így a Microsoft számára is. A vállalat ugyanis a 2000-es évek elején a világ legnagyobb technológiai cégének számított, a mobiltelefonok királya pedig egyértelműen a finn cég volt. Bár az óta a 300 milliárdos kapitalizáció a cég hírnevével együtt alaposan megkopott, a cégben még mindig hatalmas szellemi érték heverhet, a szabadalmak pedig már többször is a felvásárlási sztorik fő mozgatórugóinak bizonyultak. Példának ott a Google által felvásárolt Motorola, amiért 60 százalékos prémiumot fizetett a Google, mint az akkori piaci ár.

Forrás: Nokia.com

Katalizátor a részvényeseknek, nagy lehetőség a Microsoftnak

Szintén a Nokiára irányíthatja a befektetők (és potenciális felvásárlók) figyelmét az is, hogy a Lumia telefonok egyre jobb értékeléseket kapnak, az okostelefonpiacon tehát egyre jobban kezd beérni a cég. Kedvező továbbá az is, hogy az elemzői profitvárakozások is emelkedhetnek a közeljövőben, melyet az utóbbi időben végrehajtott nagy létszámleépítés okozta hatékonyságjavító hatások is elősegítenek. Az utóbbi hónapokban az elemzők egyre bizakodóbbak a részvényenkénti eredménnyel szemben, ami különösen jónak számít, tekintve hogy az elmúlt években a részvénypiaci teljesítmény nagymértékben függött az elemzői várakozásoktól.

Forrás: Origo

Ha pedig az egy évvel korábbi véleményeket nézzük meg a Nokiáról, akkor egyértelműen kedvezőbb hangvételű elemzésekkel találkozhatunk, a cég jövőjével kapcsolatban tehát egyre optimistábbak a szakértők. Ebben vélhetően az is segített, hogy a Nokia sokkal inkább áttekinthető struktúrában működik, mint pár éve, megszabadulva számos kevésbé, vagy egyáltalán nem jövedelmező tevékenységétől. Nem meglepő, hogy a Nokia Siemens Network eladását sem szeretné túlzottan a finn cég, hiszen az utóbbi 3 negyedévekben már profitot hozott a Nokia számára az üzletág.

Forrás: Origo

Mit mutat a grafikon?

A Nokia bár egyelőre nem kívánta kommentálni a pletykákat (a Microsofthoz hasonlóan), vélhetően örömmel veszi, hogy a média egyre nagyobbá duzzasztja potenciális kérőinek listáját. A szerdai pletykák 3,3 százalékkal dobták meg a Nokia árfolyamát, a Huawei felvásárlásáról szóló hírek pedig még a tegnapi nyitásnál okoztak 3,8 százalékos pluszt. Ez két nap alatt 5,7 százalékos plusz. Nem rossz.

Ahogyan arról pedig már beszámoltunk, a Nokia árfolyama akár szép jövő előtt is állhat, melyet egyrészt a technikai kép, másrészt a fundamentális tényezők is indokolhatnak. A kockázatok viszont ettől függetlenül továbbra is fennállnak, a Lumia és a Windows Phone operációs rendszer sikeressége ugyanis korántsem garantált.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

Összességében elmondható, hogy a Nokia akár vonzó célpont is lehet a Microsoft számára, nem csak azért, mert a Nokia egyre olcsóbbnak számít, hanem azért is, mert a vállalat úgy tűnik valamelyest talpra állt az elmúlt években. A finn cégnél látható kedvező folyamatok az utóbbi időkben kivívták a befektetők elismerését, ami az árfolyam alakulásában is tetten érhető. Egy esetleges felvásárlás esetén pedig nagy mennyiségű, nehezen beárazható szabadalom kerülne a Microsofthoz, ami a PC-piac szenvedése kapcsán kulcsfontosságúvá vált "újradefiniálás" miatt fontos lehet a cég számára. Ettől függetlenül kérdéses, hogy az okostelefon-piacon mekkora sikereket tudna elérni az új formáció, tekintve, hogy az Android és az Apple elképesztő módon dominálja a piacot.