Elkergették Murszit

Események

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi hadsereg elkergette Mohamed Murszit szerda este, miután a hétvége óta milliós tüntetéseken követelik az egy éve hatalomra került elnök lemondását. Az új választásokig az alkotmánybíròság elnöke irányítja az országot. Murszi éjjel házi őrizetbe került, az ország kettészakadt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül90 bejegyzés
02:01
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Gyorsan felívelt az átmeneti elnök pályája

Adli Manszúr, az átmeneti elnöknek kinevezett bíró meglehetősen ismeretlen volt eddig Egyiptomban.

Adli Manszúr Forrás: Egyiptomi Alkotmánybíróság

A férfit mindössze három napja nevezték ki az Alkotmánybíróság elnökének: előléptetését éppen Mohamed Murszi elnök hagyta jóvá vasárnap. Két nappal később a hadsereg őt nevezte ki Murszi ideiglenes utódjának.

02:04
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A tüntetők szerint nem puccs történt

Az egyiptomi tüntetők nem értenek egyet azzal, hogy a külföldi média katonai puccsként ábrázolja a szerdai eseményeket. Ők úgy érzik, hogy a hadsereg a nép hívására lépett közbe, így az elnök eltávolítása legitim, jogos lépés volt.

02:10
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia szerint nyilvánvaló a veszély

Az egyiptomi eseményeket kommentálva William Hague brit külügyminiszter azt mondta, hogy a helyzet „nyilvánvalóan veszélyes”. A politikus arra kérte az egyiptomiakat, hogy térjenek vissza a demokratikus átmenethez.

02:13
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák veszik körbe Murszi híveit

A hadsereg lezárta az összes utat, amely a kormánypárti tüntetők által elfoglalt terekhez vezet Kairóban – jelenti az al-Dzsazíra. A hivatalos indoklás szerint a tüntetőket védik, de valószínűleg arra is jók lesznek a kivezényelt páncélosok, hogy feltartóztassák a tömeget, ha elindulna a térről. 

02:18
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A Muszlim Testvériség a világ segítségét kéri

A Muszlim Testvériség egyik szóvivője, Mona al-Kazzaz a BBC-nek megismételte, hogy puccs történt Egyiptomban. „A világnak meg kell akadályoznia ezt a puccsot” – mondta a szóvivő.

02:21
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Kikapcsoltak még egy tévéadót

Lekapcsolták az al-Dszazíra egyiptomi adását - jelentette a Guardian. A katari hírcsatorna angol nyelvű adása szerint a biztonsági erők megszállták a stúdiót is kikapcsolták az adást. Az újságírókat megakadályozták, hogy egy Murszi melletti tüntetésről tudósítsanak, és ötüket rövid időre őrizetbe vették. A Reuters szerint van, aki a Muszlim Testvériséggel szimpatizálónak tartja az adót.

02:29
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mi lesz az elnök híveivel?

Az al-Dzsazíra kairói riportere szerint az éjszakába nyúló ünneplés ellenére a helyzet továbbra is veszélyes maradt, mert nem tudni, mi lesz a város más pontjain gyülekező iszlamistákkal, akik a megbuktatott elnököt támogatják. Nagy kérdés, hogy az iszlamisták önként feloszlanak-e és hazamennek, vagy összecsapnak az ünneplőkkel. Már több városból érkeztek hírek összecsapásokról, és kérdéses, hogy az utcákra kivezényelt katonák hogyan reagálnának, ha a kormánypárti tüntetők nagy tömegben megindulnának Kairóban. Erre van is esély, hiszen a Murszi-párti tüntetésről jelentkező tudósítók szerint az ott gyülekező tömeg nagyon dühös, és úgy érzi, megfosztották a szabadságjogaitól.

02:38
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Őrizetben a testvérek két vezetője

A rendőrség őrizetbe vette a Muszlim testvériség két prominens vezetőjét. Egyikük, Szaad al-Katatni a mozgalom politikai szárnyának, a Szabadság és Igazság Pártnak a vezetője, a másik Rasad al-Bajumi a mozgalom helyettes vezetője.

02:41
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ünneplés Kairóban - kép

Ellenzéki tüntetők ünnepelnek a kairói egyetem közelében Forrás: MTI/AP/Haled el-Fíki

02:43
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Óvatosságra intenek a britek

Minden nem feltétlenül szükséges utazás elhalasztására inti állampolgárait Nagy-Britannia, a Vörös-tenger menti nyaralóhelyeket kivéve. A brit külügyminiszter szerint ők nem helyeslik, hogy egy demokráciában katonai erővel oldják meg a vitákat.

02:45
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Gratulált a szaúdi király

Szaúd-Arábia uralkodója, Abdullah király gratulált Egyiptom átmeneti elnökének, a hadsereg által kinevezett Adli Mansúrnak. A király a szaúdi hivatalos hírügynökség szerint azt írta, hogy a politikus kinevezése az egyiptomi nemzet történetének „kritikus pillanatában” történt.

02:49
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A nagykövet nem lát puccsot

Egyiptom amerikai nagykövete szerint nem volt puccs - írta Christina Amanpour a CNN munkatársa a Twitteren.

02:56
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Öt halott

Öt halálos áldozata van a Murszi hívei és az ellenzéki tüntetők közötti összecsapásoknak - jelentette az al-Arabíja tévéadó angol nyelvű kiadása.

02:59
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Aggódik Obama

Mélyen aggódik az egyiptomi fejlemények miatt Barack Obama amerikai elnök. Obama arra szólította fel az egyiptomi hadsereget, hogy gyorsan állítsa vissza a civil kormányzást.

03:03
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szexuális zaklatások a Tahrír téren

Szerdán összesen 35-szor zaklattak nőket szexuálisan a Tahrír téren - írja egy a szexuális zaklatások ellen küzdő csoport a Twitteren. A jelentés szerint aktivistáik 30 alkalommal védtek meg nőket a téren. Négy súlyos ügyük volt és legalább egy nő megsérült. Közben a BBC női tudósítója a Tahrír térről azt jelenti, hogy a katonai helikopterek, a tűzijáték és az ünneplés ellenére a helyzet feszült, veszélyes.

03:10
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Tankok a tüntetők felé

Tankokat láttak haladni a kairói egyetemnél zajló Murszi elnök melletti tüntetés felé. Az al-Ahram egyiptomi lap szerint ez arra utalhat, hogy a tüntetés felszámolására készülnek.

03:20
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ellenzéki tüntetőt vernek - kép

Ellenzéki tüntetőt vernek Murszi támogatói Damietta városában Forrás: AFP

03:26
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mit üzen Murszi a híveinek?

Két dolgot üzent híveinek Murszi, amelyet egyik minisztere tolmácsolt egy mellette szervezett tüntetésen Kairó Naszrváros negyedében: 1. a türelem győzelemre vezet, 2. folytassák az ülősztrájkokat a tereken országszerte - jelentette a BBC kairói tudósítója.

03:40
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Házi őrizetben Murszi

Mohamed Morszi elnök a köztársasági gárda épületében tartózkodik, házi őrizet alatt. A Muszlim Testvériség 300 tagjának letartóztatást rendelték el - jelentette az al-Arabíja televízió egyiptomi állami sajtóra hivatkozva. Eddig tucatnyi tagot vettek őrizetbe. A mozgalom egyik illetékes feltehetően erre reagálva közölte: "Még 60 év börtönre számíthatunk. Ha ezt hagyjátok, akkor csak egy falka kutya, állatok vagytok."

 

 

 

 

03:46
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Obama nem beszél puccsról

Barack Obama amerikai elnök elrendelte az Egyiptomnak nyújtott katonai támogatás felülvizsgálatát. Az elnök ugyanakkor nem nevezte puccsnak az egyiptomi hadsereg lépését, ebben az esetben ugyanis fel kellene függeszteniük a hadseregnek előirányzott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását.

03:51
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Obama elemez - kép

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tart megbeszélést az egyiptomi eseményekről Forrás: Fehér Ház/Pete Souza

03:52
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatok

Több halálos áldozattal járó összecsapás is volt Egyiptomban. A Reuters szerint hárman meghaltak Alexandriában, négyen az északon fekvő Marsza Matruhban, és még hárman a délen fekvő Minjában, Az áldozatok között két rendőr is van.

04:00
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Zárul az élő tudósítás

Itt lezárjuk percről percre tudósításunkat. Nagy vonalakban ez történt szerdán Egyiptomban (ha nem akarja végigpörgetni):

Lejárt a Mohamed Murszi elnöknek a hadsereg által adott határidő, hogy lemondjon, de ő maradt. A hadsereg este megfosztotta tisztségétől, felfüggesztette az alkotmányt, majd éjszaka házi őrizetbe helyezte az elnököt. Egyiptom kettészakadt: az elnök ellenfelei győzelmi mámorban úsznak, hívei katonai puccsot kiáltanak, és dacolnak.

 

20:15
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lejárt az ultimátum - előzmények

Katonai puccs kezdődött Egyitomban az elnököt támogató Muszlim Testvériség szerint. A BBC kairói tudósítója azt jelentette, hogy az utcákon katonia járművek jelentek meg.

Egyiptomban a hétvége óta milliós tüntetéseken követelik az egy éve hatalomba kerül elnök, Mohamed Murszi lemondását. A hadsereg hétfőn közölte, hogy ha 48 órán belül nem sikerül megállapodni a kormánynak és a tüntetőknek, akkor beavatkozik. Szerda délután lejárt a tábornokok által szabott ultimátum.

Fiatal kormányellenes tüntetők nemzeti színre festett arccal Kairóban - további képek az elmúlt nap eseményeiről a fotóra kattintva! Forrás: AFP/Khaled Desouki

Murszi egyik tanácsadója késő délután azt mondta, hogy katonai puccs készül, és bár megjelentek erről hírek, pártja azt is közölte, hogy az elnököt nem tartóztatták el. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor délután 6 előtt nem sokkal arról számolt be, hogy az egyiptomi biztonsági erők utazási tilalmat rendeltek el az elnök és több vezető iszlamista politikus ellen.

Murszi néhány órával az ultimátum lejárta előtt azt üzente, hogy akár az élete árán is kész megvédeni az egyiptomi demokráciát, és egyértelművé tette: nem mond le, mert demokratikus választáson került hatalomra (Murszi bejelentéséről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen). Mivel az álláspontok nem közeledtek, mindenki a hadsereg lépésére vár.

A BBC szerint a kormány és a hadsereg is bármelyik pillanatban bejelentést tehet. Az egyiptomi állami televízió már beharangozta, hogy a kormány hamarosan nyilatkozni fog, a hadsereg tábornokai pedig szintén tévényilatkozatot ígértek, miután befejeződik délutáni találkozójuk az ország vallási, politikai és ifjúsági vezetőivel. A délutáni találkozóra a hatalmon lévő Muszlim Testvériség pártja, az FJP nem ment el.

Bár tévés nyilatkozatot még nem tett, a BBC szerint Murszi elnök Facebook-oldalán délután megjelent egy közlemény. Ebben az elnök arról ír, hogy koalíciós kormányt akar alakítani a következő parlamenti választás előtt, és létrehozna egy független bizottságot is, amelynek az alkotmány kiegészítése lenne a feladata. A BBC szerint a közlemény a politikai ellenfeleknek is beszól, és a párbeszédet korábban elutasító pártokat teszi felelőssé az országban kiújult zavargások.

A várható televíziós bejelentésekről és az egyiptomi fejleményekről az Origo is folyamatosan beszámol.

20:20
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Békét két az elnök

Mohamed Morszi elnök egyik tanácsadója szerint az elnök azt üzente az egyiptomiaknak, hogy békésen szegüljenek ellent a katonai hatalomátvételnek, tartózkodjanak az erőszaktól.

20:30
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A levegőbe lőnek

A New York Times szerint a katonák a levegőbe lőnek az utcákon.

20:33
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Iszlamista fegyveresek

A New York Times helyszíni tudósítója Tweetelt egy képet , amihez azt írta, hogy iszlamisták harcolnak a tisztekkel.

20:38
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Életük árán is

Az egyiptomi hadsereg parancsnoka és Mohamed Murszi elnök egyaránt azt mondják, hogy életük árán is dacolnak egymással - jelentette a Reuters.

20:47
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Megint nőket zaklattak

Legalább 91 nőt zaklattak, egyeseket meg is erőszakoltak az egyiptomi tüntetők a kairói Tahrír téren- jelentette a Human Rights Watch. A nemzetközi jogvédő szervezet "A szexuális erőszak járványa" címmel adott ki jelentést.

20:54
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az elnök egyedül a palotában

Az elnök minden tanácsadója elhagyta az elnöki palotát, csak a Murszi elnök maradt az épületben - jelentette az al-Dzsazíra arab kiadása.

20:56
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadtak a mentők

Túl sok az ember a Tahrír téren, a mentők nem tudnak átjutni a tömegen - írja a BBC arab kiadásának tudósítója.

20:58
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák a hídon

Egy egyiptomi-holland aktivista kitweetelt egy képet, amelyen katonák láthatók, amit alakzatba fejlődnek egy gizai hídon.

21:01
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Élő képek Kairóból

Idelinkelünk két oldalt, ahol képes élő közvetítést láthat a kairói eseményekről: PBS Newshour, Russian Television.

21:08
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szokványos munkanapja volt az elnöknek

Az elnök egyik tanácsadója szerint Murszi úgy töltötte a szerdát, mint bármelyik normális munkanapját. Az elnöki palotában volt a köztársasági gárda felügyelete alatt. A Reuters-nek azt mondta, nem tudja, hogy később még átjut-e az elnöki palotába.

21:12
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Egy ellenzékit lincselnek - kép

Zavargások Damiettában Forrás: AFP

21:22
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Szögesdrót az elnöki iroda körül

A hadsereg szögesdróttal vette körbe azokat az épületeket, ahol Muszri elnök tartózkodik, és utasították a katonaságot, hogy akadályozzák meg, ha hívei a palotához akarnak volnulni a közelben tartott pártoló tüntetésről. (BBC)

21:26
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Megálltak imádkozni

Az iszlamisták megálltak imádkozni, a hadsereg közelebb húzódott - jelentette a New York Times tudósítója és egy képet is küldött.

21:28
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák bajonett nélkül

Üdvrivalgás fogadja a felvonuló katonákat Kairó egyes részein. A katonák leszerelik és a kocsiban hagyják a bajonetteket. (BBC)

21:32
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Összecsapás Damiettában - kép

Forrás: AFP

21:35
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Újraírják a demokráciát

Egyiptom ma újraértelmezi a demokráciát - ha veszítesz, akkor gyere az utcára és követelj katonai puccsot. Ez egy szomorú nap - mondta a BBC-nek egy kairói.

21:39
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mindent ellepnek a katonák

A városban mindenfelé feltűnt a hadsereg, sok helyen lehet katonákat látni nehéz fegyverzetben. Úgy tűnik, átveszik az uralmat Kairó és az ország fölött.

21:46
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Washington aggódik

Az amerikaikülügyminisztériumszóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogyaz Egyesült Államok"nagyon aggódik" azEgyiptomi helyzet miatt.

21:52
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Damaszkusz lemondatná Murszit

Szíria lemondásra szólította fel az egyiptomi elnököt szerdán. "Egyiptom felülemelkedhet a válságon, ha Murszi tudomásul veszi, hogy az egyiptomi nép túlnyomó többsége elutasítja a jelenlétét, és a távozását követeli" – jelentette ki Omran Zoabi tájékoztatási miniszter a szíriai televízióban.

21:59
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mubarakot kívánják vissza

Kairó környéki egyiptomiak azt mondták a BBC tudósítójának, hogy azt szeretnék, ha a korábbi elnök Hoszni Mubarak lenne újra hatalmon. "Akkoriban biztonságban voltunk!" – indokolta az óhaját egyikük.

22:02
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Útnak indultak a páncélosok

Az állami Al-Ahram újság szerint az ország valamennyi részébe útnak indultak a katonai páncélosok, hogy „megakadályozzák az erőszakos cselekményeket a következő órákban, és megőrizzék a nemzet biztonságát”.  

22:04
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Még egy órát kell várni

Egyiptomi katonai források szerint egy órán belül várható bejelentés.

22:12
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Politikai útiterv jön

Politikai útitervet mutat be hamarosan a kairói al-Azhar egyetem sejkje, Mohamed el-Baradei ellenzéki politikus, és a Kopt pápa - jelentette az egyiptomi állami hírügynökség.

22:16
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Kihez húznak a tévék?

A BBC médiafigyelői szerint az egyiptomi kereskedelmi televíziók a Murszi-ellenes tüntetőkhöz vonzódnak, míg az egyiptomi állami tévé a hadsereget magasztaló képeket sugároz.

22:25
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Részletek egy útitervből

Kiszivárgott értesülések szerint a hadsereg útiterv-tervezetében új elnökválasztás, az alkotmány felfüggesztése és a parlament feloszlatása szerepel. A hadsereg, a kopt pápa és az al-Azhar egyetem sejkje - aki mindenki által tiszteletben tartott méltóságnak számít - egymással tárgyal a tervezetről a BBC szerint.

22:29
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Sebesült tüntető Kairóban - kép

Sebesült tüntető Kairóban Forrás: AFP

22:39
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Együtt a lázadók és a katonák

Az elnök-ellenes Tamarod (lázadó) mozgalom vezetői és a hadsereg közösen fogják bejelenteni a válság megoldására kidolgozott útitervet, várhatóan este kilenc körül. Sokan kérdezik a Twitteren, hogy miért nevezi az elnök köre katonai puccsnak az eseményeket, amikor a nép kérte a hadsereg segítségét. A Tamarod állítja, 22 millió aláírást gyűjtött össze egy új elnökválasztás kiírásához.

22:46
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ötven sérült eddig

Ötven sérültje van a szerdai zavargásoknak Egyiptomban jelentette az al-Dzsazíra az egyiptomi egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Összecsapások voltak többek között Kairóban, Gízában, Alexandriában, Damiettában.

22:54
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Már nem elnök Murszi?

Este hatkor már közölte a hadsereg Mohamed Murszival, hogy nem ő az elnök - jelentette a Reuters az al-Ahram állami lapra hivatkozva.

23:02
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Murszi nem tőrődik bele

Mohamed Murszi egy, a Facebookon közzétett üzenetben leszögezte, hogy nem mond le.Azt írta, soha nem törődik bele, hogy szégyenletesen lemondjon a hazájáról, a törvényességről és a vallásáról. Gyermekeinknek tudniuk kell, hogy szüleik és nagyszüleik nem fogadták el az igazságtalanságot - tette hozzá. Az egyiptomi fellebbviteli bíróság közben bejelentette, hogy érvényben tartja az egyiptomi kormányfőre korábban kiszabott börtönbüntetést, és ezzel elmozdítja a posztjáról.

23:08
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Körbevették az elnöki palotát

Szinte az összes utat lezárták, ami az elnöki palotához vezet - jelentette a Wall Street Journal helyszíni tudósítója.

23:11
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A nép hívott, jöttünk

Már zajlik a hadsereg bejelentése. Egyebek mellett arról beszélnek, hogy nem tudtak egyebet tenni, mint közbelépni, mert a nép hívta őket, ez nem politikai, hanem nemzeti kötelességük volt, ők távol tartják magukat a politikától.

23:15
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Hajthatatlan volt az elnök

A hadsereg szerint közvetlenül és közvetve is igyekeztek elérni a nemzeti megbékélést, tavaly november óta próbálták áthidalni a politikai árkokat, de az elnök hajthatatlan volt, és a keddi beszéde után úgy érezték lépniük kell.

23:20
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Murszi mehet

A hadsereg eltávolította az elnököt. Ezt az útitervet jelentették be: felfüggesztik az alkotmányt, az alkotmánybíróság elnöke veszi át az elnöki feladatokat az új választásig a lemondatott Murszitól, szakértői kormányt állítanak fel, felülvizsgálják az alkotmányt, új parlamentet választanak, megreformálják a sajtót, bevonják a fiatalokat is a folyamatba, és egy megbékélési bizottságot hoznak létra az összes párt részvételével. A kairói Tahrír téren üdvrivalgás fogadja a bejelentést.

23:30
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ünnepelnek a tüntetők

Gyorsan elfelejtjük - örvendeztek az egyiptomi államfő lemondását követelő tüntetők szerda este az elnöki palota előtt, ahol zászlókat lengetve és hazafias himnuszokat énekelve ezrek várják ünnepi hangulatban Mohamed Murszi szerintük elkerülhetetlen bukását. Az AFP tudósítójánaka 40 éves Amr Mohamed a vállán kislányával azt mondta: "Murszi megérdemeli az ilyen véget. Csak a Muzulmán Testvériség elnöke volt". Egy másik nő, Nehal Szeri azt mondta: "Ez Egyiptomért történik. Azt ünnepeljük, hogy megszabadulunk Murszitól".Nők egy csoportja egy asztalt állított fel az utcán, ahol vizet és datolyát osztanak.

23:33
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lekapcsolták Mursziék tévéit

A Muszlim Testvériséghez köthető több televíziós adót is kikapcsoltak.

23:39
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Mártírságra készülnek az elnök hívei

Mohamed el-Baradei ellenzéki politikus és a kopt pápa is támogatólag nyilatkozott a hadsereg útitervéről. A kérdés, mit szólnak hozzá Murszi elnök, és hívei. A mellette tüntetők dühösek, egyes beszámolók szerint sokan közülük mártíromságra készülnek.

23:44
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ki vezeti most Egyiptomot?

Adli Manszúr, a legfőbb alkotmánybíróság elnöke lesz az ideiglenes egyiptomi elnök. A 68 éves bíró 1992 óta szolgál az egyiptomi legfelsőbb bíróságon, 2013 óta elnöke az alkotmánybíróságnak.

23:49
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Murszi békés ellenállásra szólít fel

A hadsereg által megbuktatott egyiptomi elnök békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben.

23:52
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák az elnöki palotánál - kép

Katonák az elnöki palota közelében Kairóban Forrás: AFP/Khaled Desouki

23:56
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az elnök nem adja magát

Minden szabad ember elutasítja a hadsereg bejelentését - írta Twitterén az egyiptomi elnöki hivatal. A hadsereg puccsot követett el, ami visszalépés, és mindenki visszautasítja.

00:00
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Tűzijáték a Tahrír téren

Kairóban eszeveszett ünneplés kezdődött a hadsereg bejelentése után – jelenti a helyszínről a BBC tudósítója. A Tahrír tér fölött tűzijátékok durrognak, a városban autók dudálnak, emberek éljeneznek, a forgalom teljesen megbénult.

00:08
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A külügy még nem tilt el Egyiptomtól

Egyelőre nem változtat a Külügyminisztérium az Egyiptommal kapcsolatos utazási ajánlásain, de a helyzet rendkívül gyorsan változhat az országban, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a konzuli szolgálat figyelmeztetéseit és a híradásokat - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője. A tüntetések a szóvivő szerint inkább az egyiptomi nagyvárosokra jellemzők, a magyar turisták által is kedvelt helyeken általában nincsenek megmozdulások, vagy ha mégis, azok békések, az üdülőhelyeken ügyelnek a turisták biztonságára.

00:13
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Lángoló utcákat jósolnak Murszi hívei

Murszi elnök támogatói Gízában a Kairói Egyetem területén gyülekeznek. A kormánypárti tüntetők az Al Dzsazíra arab hírtelevízió élő képe szerint dühösek, és az elnök képeit, valamint egyiptomi zászlókat lengetnek. Egy szószóló a tévének azt mondta, hogy fel fognak lángolni az utcák, polgárháborúba is torkollhatnak az események.

00:19
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Harci dallal izzítják Murszi híveit

Murszi pártjának, a Szabadság és Igazság Pártnak a hívei sokezren táboroznak Kairó egyik külvárosában, Nasr városban, ahol már napok óta gyülekeznek. Az al-Dzsazíra tudósítása szerint nemrég egy hangüzenetet játszottak be a tömegnek a hangszórókon Momamed Murszi elnöktől, aki kategorikusan visszautasította a hadsereg puccsát. Murszi azt mondta, ő az egyetlen legitim elnök, és az egyiptomi embereknek történelmük legnagyobb kihívása előtt áll. Mindenkit arra kért, hogy szálljon szembe a puccsal. A tömeg néma csendben hallgatta, majd üzenete utána kitört az ünneplés, és a hangszórókon egy ismert egyiptomi harci indulót játszottak, amely arra hív, hogy „tartsd készenlétben a fegyvered”.

00:25
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az iszlamisták is a jogaikat féltik

Az egyik fontos kairói mecsetnél, a Rabaa al-Adaweya mecset körül tüntető iszlamisták attól tartanak, hogy ha most meghátrálnak, a jövőben az ő vallási jogaikat fogják megnyirbálni – jelenti a helyszínről a Newsweek tudósítója. A szalafista, szélsőséges iszlamista tüntetők azt beszélik egymás közt, hogy ha most elhagyják a teret, a következő öt évben biztos nem viselhetik szakállukat

00:29
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Csütörtökön iktatják be az új elnököt

Egyiptom új, ideiglenes elnöke, Adli Manszúr csütörtökön fogja letenni a hivatali esküt – jelentette a Reuters.

00:34
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Tévésekre vadásznak a rendőrök

Meg nem erősített hírek szerint a rendőrség elkezdte letartóztatni a Muszlim Testvériséghez kötődő Misr 25 iszlamista tévécsatorna újságíróit.

00:38
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A hadsereg mindenre gondol

Katonai helikopterek köröznek Kairó fölött, és apró egyiptomi zászlókat szórnak az az ünneplő tömeg közé, hogy legyen mit lobogtatniuk a kormányellenes tüntetőknek – jelenti a Wall Street Journal tudósítója.

00:41
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Rendkívüli bejelentés az állami TV-ben - kép

Abdelfatah al-Sissi rendkvüli bejelentése az állami TV-ben Forrás: AFP

00:49
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Hová tűnt Murszi?

Továbbra sem tudni, hogy hol tartózkodik jelenleg a hatalmától megfosztott elnök, Mohamed Murszi – emlékeztet az al-Dzsazíra és a BBC is. Murszi ellen korábban utazási tilalmat rendeltek el. Egy ideig azt hitték, hogy Kairóban, az elnöki palotában van, de biztosat senki sem tud.

00:53
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A szélsőséges iszlamisták is az elnök ellen fordultak

A hadsereg bejelentésének televíziós közvetítésekor feltűntek a Nour párt, Egyiptom második legnagyobb iszlamista szervezetének képviselői is – szúrta ki a Guardian. A brit lap szerint fontos fejlemény, hogy a radikális iszlamisták is támogatják a hatalomváltást, noha a párt már január óta szembefordult a Muszlim Testvériséggel. 

00:58
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Huszonkét perces videóban reagál Murszi

A hatalmától megfosztott egyiptomi elnök hivatala egy több mint 20 perces videót tett közzé, amelyben Mohamed Murszi reagál a hadsereg lépésére, amellyel gyakorlatilag elűzték az ország éléről. A videón az elnök sajnos arabul beszél, így nem értjük, mit mond. A beszéd elején mindenesetre még kicsit mosolyog, de a végére már nagyon dühösen gesztikulál.

01:02
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A kopt pápának tetszik a hadsereg terve

Az egyiptomi keresztények vezetője, II. Tavadrosz kopt pápa azt mondta, hogy a hadsereg által felvázolt tervekről jóhiszeműen, a nemzet iránti hatalmas szeretettel egyeztek meg – írja a BBC.

01:08
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Olvassa el, mit üzen a bukott elnök!

Mohamed Murszi elnöki hivatala egy írásos közleményt is kiadott, amely így szól:

„Dr. Mohamed Murszi, Egyiptom elnöke hangsúlyozza, hogy a lépések, amelyeket a Fegyveres Erők Vezérkari Főnöke bejelentett, egy katonai puccsot jelentenek, amelyet kategorikusan visszautasítunk, azokkal az őszinte, tiszteletre méltó emberekkel egyetemben, akik a demokratikus átalakulásért küzdöttek. Az elnök a köztársaság elnökeként és a fegyveres erők főparancsnokaként nyomatékosítja, hogy minden polgár, civil és fegyveres, vezető és katona köteles tiszteletben tartani az Alkotmányt és a törvényeket. Kötelesek megtagadni ezt a puccsot, amely visszaveti Egyiptomot a sötét időkbe, és kötelesek fenntartani a békét, elkerülni a vérontást.”

01:12
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Az USA kivonja diplomatáit

Az Egyesült Államok kivonja Egyiptomból azokat a diplomatáit, akiknek a jelenléte nem létfontosságú az országban – közölte egy amerikai tisztviselő az AP hírügynökséggel. Az Egyiptomban dolgozó diplomaták családtagjai szintén elhagyják az országot.

01:17
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

BBC: Harcok törtek ki Asszuánban

Lövöldözés kezdődött a dél-egyiptomi Asszuán városában – jelentette egy helyi forrás a BBC-nek. A forrás szerint a rendőrség próbálja szétválasztani az egymással harcoló csoportokat. A városban állítólag fosztogatás is kezdődött, arany ékszereket áruló üzleteket törnek fel, és két rendőrautót megrongáltak. 

01:20
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

A palotához indultak az elnök hívei

A BBC tudósítója Twitteren jelenti, hogy Murszi elnök hívei megpróbálnak az elnöki palotához vonulni. A tömeget egyelőre a hadsereg nem engedi a palotához, sikeresen visszatartják őket. 

01:23
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Egyiptom bukja az amerikai segélyeket

Egy amerikai szenátor bejelentette, hogy Egyiptom a katonai puccs miatt búcsút mondhat az USA-ból kapott segélyeknek. „A törvények egyértelműek: a segélyeket meg kell szakítani, ha egy demokratikusan választott kormányt katonai puccsal vagy rendelettel megdöntenek.”

01:28
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Összecsapásokról, halottakról érkeznek hírek

Az al-Dzsazíra és az al-Arabíja hírtelevíziók is összecsapásokról számoltak be az észak-egyiptomi Marsza Matrúh városából. A tengerparti településen a jelentések szerint négyen meghaltak, heten megsérültek – írja a Guardian. A BBC arab adása szerint Alexandriában, Minyában és Qena városában is összecsapások voltak.

 

01:34
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Tovább duzzad az ünneplő tömeg

A kairói Tahrír téren semmi jele, hogy a tömeg a késő éjszakára tekintettel fogyatkozni kezdene, sőt egyre többen vannak, és egyre többen ünneplik az iszlamista elnök bukását – jelenti a helyszínről az al-Dzsazíra tudósítója. „Mi vagyunk az egyiptomi nép” – skandálja a győzelemittas tömeg.

01:40
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Murszi híveit ölték meg Észak-Egyiptoban

A Marsza Marúh városában megölt 4 tüntető az első jelentések szerint az elűzött elnök támogatója volt – írja a BBC.

01:44
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Gyors átmenetet akar a hadsereg

Egyiptomi katonai vezetők arról győzködték az amerikai kormányt, hogy nem akarnak hosszú távon hatalomban maradni – közölte egy amerikai tisztviselő az AP hírügynökséggel. A magyarázkodás célja a BBC szerint valószínűleg az, hogy a hadsereg szeretne megelőzni bármilyen amerikai szankciót Egyiptom ellen.

01:47
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Ünneplők Kairóban - kép

Ünneplők Kairóban Forrás: AFP

01:53
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Dzsihádot emlegetnek az iszlamisták

A BBC kairói tudósítója szerint a dráma és a gondok zöme még hátra van, mert az egyiptomi iszlamisták nem akarják annyiban hagyni a történteket. „Néhányan, akikkel az imént beszéltem, dzsihádot emlegettek” – jelentette a tudósító.

01:58
július 03, 2013
Vágólapra másolva!

Menekülésre kérik az amerikaiakat

Az amerikai kormány figyelmeztetést ad ki állampolgárainak, hogy senki ne utazzon Egyiptomba. Az ott tartózkodó állampolgároktól azt kérik, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az országot – jelentette az al-Dzsazíra Washingtonból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!