Kritikus pillanatban jöhet a Microsoft forradalmi újítása

Vágólapra másolva!
Akár a hét második felében, csütörtökön kiderülhetnek a pontos részletek a Microsoft nagy átalakítási programjáról, állítják az ügyhöz közeli források. A Microsoft számára viszont rendkívül kritikus helyzetben érkezhet a bejelentés, hiszen az árfolyam technikailag olyan szintekre került, ahol nagy mozgásokat is okozhatnak a hírek az árfolyamban. A sztori pedig kezd hasonlítani a BlackBerry két héttel ezelőtti történetéhez, aminek eredményeként 30 százalékát veszítette el a cég egyetlen nap alatt.
Vágólapra másolva!

Jöhet a bejelentés

Nem kell már sokáig várni, hogy a Microsoft végre pontosan elárulja, hogy milyen változásokra gondolt Steve Ballmer, amikor a technológiai cég átszervezéséről, felrázásáról, újradefiniálásáról beszélt az elmúlt hónapokban. Az All Things Digital ugyanis bennfentes személyekre hivatkozva azt állítja, hogy csütörtökön lehull a lepel az új szervezeti struktúráról, ami az átalakított hierarchián kívül az egész vállalat életét is gyökeresesen változtathatja meg.

A Microsoft nagy átstrukturálása elsősorban a hatékonyság javítását szolgálhatja majd, az új szervezeti felépítésen keresztül pedig az úgynevezett "funkcionális koherencia" is érvényesülhet a cégen belül, bár hogy ez alatt az All Things Digital mit ért, azért az meglehetősen kérdéses.

A vezetők közül többen is nagyobb felelősséget kapnak majd az új divíziók irányítása során, de alapvetően maga az egész Microsoft jóval centralizáltabb szervezet lehet, növelve ezzel Ballmer érdekérvényesítését a cégen belül. Érdekesség, hogy épp az elmúlt hetekben távozott a Microsofttól Don Mattrick, az Xbox üzletágának vezetője, aki a Zynga újdonsült vezérigazgatója lett. Bár arról nincs információ, hogy milyen pozíciót kapott volna az "új" Microsoftban, a Zynga vezérigazgatói székét értékesebbnek találta Mattrick, ami azért nem annyira jó ómen a redmondiaknak. Az pedig szintén jelzésértékűnek számít, hogy Mattrick távozása a Microsoft vezetését is meglepte, hiszen nem álltak elő azonnal utóddal.

Szükség lehet egy kis időre

Fontos kérdésekben kaphatunk tehát válaszokat a héten, kiderülhet, hogy mi lesz majd a Windowsok sorsa, hogyan definiálja a terméket a Microsoft, mennyire helyez majd nagy hangsúlyt azok fejlesztésére. Választ kaphatunk arra is, hogy a cég hogyan képzeli el helyzetét az okostelefon-piacon, milyen koncepció mentén kívánna versenyezni a Samsung és Apple okostelefonjaival.

Ahogyan arról már részletes elemzést is közzétettünk, Ballmer célja a nagy átalakítással, hogy a Microsoft ezen túl már ne csak egy olyan vállalat legyen, ami egyrészt hardvereket gyárt, valamint remek programokat, alkalmazásokat fejleszt (Windows, Office). A vezérigazgató szerint a sikerhez ennél több kell, olyan vállalatra van szükség, mely az előbbi termékeket egységes rendszerré képes integrálni, és egyfajta szolgáltatáscsomag keretében a felhasználó elé tenni.

Forrás: AFP

Ezzel együtt az előbb felsorolt kérdések pontos megválaszolására még hosszú időre lesz szükség, ahogyan a bennfentes személy is hangsúlyozta. Az All Things Digital forrása továbbá hozzátette azt is, hogy ahhoz, hogy ez egy ténylegesen sikeres átalakítás legyen, nem csak arra van szükség, hogy a szervezeti ábrán történjenek változások, hiszen azoknak a termékek fejlesztéseiben, minőségében is látszódnia kell, mert végeredményben a fogyasztók tömegét kell (újra) megnyernie a technológiai vállalatnak. Ettől függetlenül az irány már csütörtökön látszódhat, ami hosszabb távon fontos a befektetők számára.

A P/E rátába épül bele

Mivel az átszervezések hatásai csak jóval a június 30-án végződő üzleti év után jelentkezhetnek majd a Microsoftnál, ezért nem meglepő, hogy a gyengélkedő Windows 8 (még a Vista elterjedtségét sem tudta elérni), és a hanyatló PC-piac miatt egyre inkább alacsonyabb egy részvényre jutó profittal számoltak az elemzők az elmúlt hónapokban, a júniusban véget ért üzleti évre.

Az árfolyam azonban nem követi ennek mozgását, hiába láttuk az utóbbi időben, hogy több vállalat piaci értéke is az EPS előrejelzésekkel szorosan együtt mozgott. A Microsoft esetében pedig akár annak is szerepe lehet ebben, hogy a befektetők már jó ideje próbálják beárazni az esetleges átalakítások hatásait, amire először októberben tett utalást a vezérigazgató.

Forrás: Investor.hu

A 12 havi előretekintő P/e ráta pedig ennek megfelelően megemelkedett, az utóbbi években inkább 10, vagy az alatti szintekről. Úgy fest, hogy tartósan sikerült áttörnie ezt a szintet, 11 felett jár már mutató értéke. Bár az emelkedés mögött több ok is meghúzódhat, akár azt is mondhatjuk, hogy a befektetők ezzel már a jövőbeli nagyobb növekedés lehetőségét is árazzák a részvénybe, amit főleg az átalakításoktól várhatnak. Érdemes azonban kiemelni, hogy idővel ezeket a várakozásokat a számok terén is vissza kell igazolnia a cégnek, így a részvényenkénti eredménynek is növekednie kell majd.

Azt még érdemes lehet hozzátenni, hogy hiába került közel 3 éves csúcsra a Microsoft értékeltségi szintje, ilyen nagy megugrás esetén fennáll a veszélye annak is, hogy a befektetők túlárazzák a részvényt, aminek a jövőben akár kisebb korrekciója is következhet.

Forrás: Investor.hu

Felfelé is, lefelé is

Bármi is lesz csütörtökön, annak a technikai kép alapján akár nagy hatása is lehet majd az árfolyamra. A mozgástér ugyanis rendkívül beszűkült a Microsoft részvénye számára, alulról az emelkedő trend, felülről pedig az elmúlt hetek csökkenő trendje határolja a papírt. Az 50 napos mozgóátlag is bekerült a képbe, épp az elmúlt napokban fogta meg másodszor is sikerrel a papírt.

A Microsoft árfolyama (rövid táv)

Forrás: Investor.hu

Annyi biztos, hogy valamelyik trend előbb utóbb megtörik, amennyiben felfelé tör ki az árfolyam, akkor 36, vagy akár 37 dollárig, a korábbi markáns csúcsokig is elszökkenhet a részvény ára, főleg ha a bejelentést kedvezően fogadják a részvényesek.

Ha kicsivel hosszabb távra pillantunk, akkor meglehetősen hasonló jelenséget láthatunk, mint tavaly az év első hónapjaiban. Az árfolyam akkor is egy komolyabb rali után váltott csökkenő trendbe rövidtávon, az 50 napos mozgóátlagról azonban végül lefelé fordult a részvény. Ez a párhuzam negatív a részvényesek számára, hiszen a felfelé történő kitörés esélyét csökkenti.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrrás: Investor.hu

A helyzet tehát pattanásig feszült, hiszen a technikai kép eredményeként akár hosszú hetekre is eldőlhet a héten a részvény iránya, mert a végtelenségig nem maradhatnak sértetlenek a trendek. A csütörtöki bejelentés tehát sorsdöntő lehet, vagy akár annak elmaradása is, elég komoly eséllyel mutathat be nagy mozgásokat az árfolyam a hét második felében.

Érdekesség, hogy a mostanihoz némileg hasonló helyzetben volt két héttel ezelőtt a BlackBerry is, hiszen technikai alapon folyamatosan szűkült be a terület az árfolyam előtt, egyre növelve az esélyét az esetleges "elszállásnak". A BlackBerry pedig ténylegesen megmutatta, hogy mekkorát tud szárnyalni, csak éppen a rossz kifutópályáról indult, hiszen az árfolyam közel 30 százalékot zuhant egy nap alatt, az "eltitkolt" BB10-es értékesítések miatt. A technikailag kritikus helyzetben történő fontos bejelentések tehát nagy ugrásokat eredményezhetnek az árfolyamban, érdemes figyelemmel kísérni a Microsoft grafikonját is!