Eurómilliárdos beruházások indulnak Európában

Vágólapra másolva!
Több mint 22 milliárd eurót fog beruházásokra fordítani az Európai Bizottság számos európai nagyvállalattal együtt, hogy így segítsék elő a gazdasági növekedés beindítását a régióban. Ebben állapodtak meg tegnap az EB, és egyes európai nagyvállalatok képviselői, melynek eredményeként óriási fejlesztéseket fognak megvalósítani többek között a légiiparban, a bio-iparágban és a zöldenergia területén. A beruházások pedig új munkahelyeket teremtenek, amire rendkívül nagy szüksége van a rekordméretű munkanélküliséggel küzdő eurózónának.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású együttműködésről állapodtak meg az Európai Bizottság és egyes európai nagyvállalatok képviselői keddi találkozójukon. Ennek értelmében több mint 22 milliárd eurót fognak közösen egyes kulcsfontosságú szektorok támogatására fordítani, hogy így segítsék az eurózóna gazdasági növekedésének beindítását - írja a Financial Times.

A megállapodás szerint Brüsszel 8 milliárd euróval fog hozzájárulni a 22 milliárd eurós támogatáshoz, mely elsősorban a gyógyszeriparba, az elektronikai iparba, a légiiparba, a bio-iparágba és az üzemanyag szektorba fog irányulni. A most elfogadott csomag része az EU, Horizon 2020-nak nevezett stratégiájának, melynek értelmében 70 milliárd eurót fognak kutatás-fejlesztésre fordítani a régióban a következő hét évben.

A tegnap elfogadott együttműködésben több száz vállalat vesz részt, többek között az Airbus repülőgépekről ismert EADS, a német elektronikai óriás Siemens, és a holland Phillips is jelentős összegekkel fog hozzájárulni a szektorok fejlesztéséhez.

Így többek között olyan beruházásokat fognak megvalósítani, melyek eredményeként hallkabban működő, és alacsonyabb károsanyag kibocsátású repülőgépeket fognak fejleszteni. Ezen túl a zöldenergia fejlesztésekre is egyre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni, melyet elsősorban a szállítmányozásban és nehéziparban kívánnak felhasználni. Továbbá újgenerációs gyógyszereket, antibiotikumokat fognak kifejleszteni, és erősítik az európai elektronikai ipart is.

Máire Geoghegan, az EU kutatásért, fejlesztésekért és tudományokért felelős biztosa szerint a gigaberuházásokkal Európának lehetősége lesz behozni lemaradását ezeken a területeken a többi főbb nagyhatalommal szemben. Tom Enders, az EADS vezére szerint ezek a beruházások biztosítják Európa gazdasági növekedését, melynek eredményeként új munkahelyek jöhetnek létre, és a légiiapar, szállítmányozás is sokkal környezetbarátabb lesz a régióban. "Ezáltal megszilárdulhat Európa piacvezető szerepe az olyan dinamikusan bővülő szektorokban, mint amilyennek a légiipar számít - tette hozzá Enders.

A beruházások híre kedvező fogadtatásra találhat a tagállamok felől, mivel az eurózóna országai régóta folyamatosan növekvő munkanélküliséggel küzdenek a régió recessziója miatt. A munkanélküliségi ráta hónapról-hónapra történelmi rekordokat dönt az eurózónában, és különösen a déli periféria államokban aggasztó a helyzet. Spanyolországban és Görögországban is 26 százalék fölötti volt a munkanélküliség júniusban.

Forrás: Origo

Az eurómilliárdos csomag segíthet kirángatni az eurózóna megrekedt szekerét a gödörből. A zóna tavaly óta recesszióval küzd, ráadásul az IMF is egyre pesszimistább Európával kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap szerint a korábban jelzett 0,4 százalék helyett 0,6 százalékos lehet az eurózóna gazdaságának visszaesése idén, amivel a tavalyi teljesítmény ismétlődhet meg.

Forrás: Origo