Évekig nyöghetik a szektoradókat a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Wall Street Journalnek adott interjújában kifejtette, hogy akár egy éviztedig is fennmaradhatnak a szektoradók, melyeknek fontos szerepük lesz az államadósság lefaragásában. A miniszterelnök elmondása szerint a kormány ugyanis 50 százalék alá kívánja csökkenteni a jelenleg 80 százalék közelében lévő GDP-arányos államadósság szintjét.
Vágólapra másolva!

Akár egy évtizedig is fennmaradhatnak a szektorális különadók, ugyanis a kormány ezektől a bevételi forrásoktól sem szeretne elesni az államadósság ellen folytatott harca során - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Wall Street Journalnek adott interjújában. A kormány legfontosabb céljaként a GDP-arányos államadósság 50 százalék alá való csökkentését nevezte meg Orbán, akinek az elmondása szerint egy évtizedet is igénybe vehet a folyamat. Március végén 82,4 százalékos állt a mutató értéke, ami négy negyedév után került újra a 80 százalékos szint fölé az MNB adatai szerint. Amíg nem teljesül a cél, addig a kormány nem kíván változtatni a büdzsén, és a költségvetés bevételi struktúráján.

Forrás: Origo

A kormány ezen kívül az adósság szerkezetében is nagyobb változtatásokat eszközölne, ugyanis szeretnék elérni, hogy hazai megtakarítók részaránya domináljon az államadósság terén. Orbán szerint ezt nagyon nehéz lesz elérni, ugyanis ettől a jelenlegi szerkezet nagyon távol áll, főként a külföldi befektetők dominálnak, de a kezdeti lépéseket már megtették az ügy érdekében.

Orbán interjújának függvényében a sokat kritizált energia-, telekommunikációs-, kiskereskedelmi- és banki szektorokra kivetett adók kivezetése még várat magára, belátható időn belül nem valószínű a plusz terhek eltűnése. A kormány szándéka közel sem túl jó hír a hazai blue-chipek számára, az OTP bár nem az elmúlt napok ütemében, de folytatja csökkenését. A bankpapír árfolyam egy igen masszív támaszhoz ért el, ami akár sorsdöntő is lehet a jövőt illetően. A lejtmenet egyébként a kormány legújabb devizaadósmentő akciójával áll összefüggésben, ami az [origo] számításai szerint akár a 600 milliárd forintjába is kerülhet a hazai bankoknak.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo