Sikeres a Philips megújulása

Vágólapra másolva!
A várakozásokat jócskán meghaladó második negyedéves gyorsjelentéssel állt elő a holland elektronikai cég, a Philips. Ráadásul a menedzsment megerősítette költségmegtakarítási programját is, aminek köszönhetően a 2013-ra tervezett profitabilitás is könnyen elérhető lesz a cég számára. A Philips évek óta tartó reorganizációs folyamata beérni látszik, a veszteséges üzletágak értékesítése után a fő fókuszt az egészségügyi- és világítástechnikai eszközök gyártására helyezte át a társaság, ami most már szépen hoz a konyhára. A pozitív hírekre több mint másfél éves csúcsra emelkedett a Philips árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentésről számolt be a Philips. A holland elektronikai cég 5,65 milliárd eurós árbevétele, ugyan csak minimális mértékben haladja meg az 5,61 milliárd eurós elemzői konszenzust, a nettó profit soron már 1,5 százalékkal sikerült túlszárnyalni a 247 millió eurós várakozást.

Forrás: Origo

Rég nem látott szintre emelkedett a Philips amortizáció előtt üzemi eredményessége (EBITA), a 10,7 százalékos profitabilitás ráadásul jócskán meghaladja az egy évvel korábbi 6,1 százalékos értéket. Ennek hátterében elsősorban az egészségügyi üzletág nyereségessége áll, amely a bevételek 17,8 százalékára rúg az egy évvel korábbi 12,8 százalékkal szemben.

Pozitív üzenet volt a befektetők felé, hogy a Philips megerősítette célkitűzéseit a profitabilitás terén, amely az egészségügyi üzletágban 15-17, míg a fogyasztói javak, illetve a világítástechnika egységek terén 10-12 százalékos EBITA-hányadot ír elő.

A 122 éves múltra visszatekintő vállalat menedzsmentje megerősítette, hogy mind a költségcsökkentési, mind a munkaerő-állomány leépítési program terén jól áll. A tervezett 6700 fős leépítés már 84 százaléka teljesült június végéig, míg a 2014-ig végéig tervezett 1,1 milliárd eurónyi költségmegtakarításból 61 százalék, azaz 673 millió euró jött össze. Hans Slob, a Rabobank elemzője szerint is jól a Philips a költségcsökkentési program terén, véleménye szerint akár túl is teljesítheti a célt.

Forrás: Origo

A részvényesek igen pozitívan értékelték a reggel megjelenő gyorsjelentést. Az árfolyam 4 százalékos emelkedéssel reagált a hírekre, aminek következtében 2011 januárja óta nem látott szintekre jutott el a Philips részvénye.

A Philips heti grafikonja (Amszterdam)

Forrás: Origo