Rossz városnak hitelezett, bajban a Commerzbank

Vágólapra másolva!
400 millió dollárnyi hitelt nyújthatott a Commerzbank a múlt héten csődbe ment Detroit városának, és emiatt nagy veszteségleírásokra kényszerülhet, írja a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A banktól csak annyit erősítettek meg, hogy különböző egységeiken keresztül érintettek a detroiti csődben, és már korábban is elszámoltak bizonyos veszteségeket, de konkrétumokkal nem szolgáltak. A hírekre ma 4 százalékos esésbe váltott a részvény, pedig az utóbbi időben már kezdett némi megnyugvás mutatkozott az árfolyamban.
Vágólapra másolva!

A Commerzbank nagy összegű veszteségleírásra kényszerült, mivel a német bank is hitelezett Detroit városának, amely múlthéten jelentett csődöt. A bank szóvivője több részletet nem árult el az üggyel kapcsolatban, de az meg nem nevezett források a Reutersnek úgy nyilatkoztak, hogy a Commerzbank nagyjából 400 millió dollár összegű kölcsönt adott a Michigani nagyvárosnak az Euro Hypo egységén keresztül.

Detroit a bejelentéssel egy időben csődvédelemért is folyamodott, amit ha elfogad a szövetségi bíróság, akkor a hitelezőknek a város válságmenedzserével kell majd egyezkedniük a 18,5 milliárd dolláros adósságról, illetve arról, hogy abból mennyi veszteséget hajlandóak benyelni.

Németország második legnagyobb bankja már a korábbi években is leírt pontosan nem ismert összeget a detroiti kölcsönből, de annak maradék része a második negyedéves eredményeket érinthetik, írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Commerzbank egyébként augusztus 8-án fogja publikálni második negyedéves gyorsjelentését.

Nem a Commerzbank az egyedüli német (és európai) pénzintézet azonban, amely érintett az amerikai város csődjében, ugyanis az FMS Wertmanagement, a Hypo Real Estate-hez tartózó bank több mint 200 millió dollárnyi detroiti kötvénnyel rendelkezik, bár annak egy részét már ez a cég is korábban leírta. A francia-belga Dexia bank hétfőn jelentette be, hogy 66 millió dolláros veszteséget szenvedett el a detroiti csőd kapcsán, ez pedig a második negyedéves eredményeket fogja érinteni.

A Commerzbank árfolyama 4 százalékos eséssel reagált a hírekre, pedig júniusi vesszőfutását az utóbbi időben próbálta elfelejteni a részvény, viszont mostani nagyobb mínuszával jó sorozata akár veszélybe is kerülthet.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu