Vágólapra másolva!
A Jutarnji List horvát lap értesülése szerint Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyúttal a Mol igazgatóságának alelnöke vezeti a magyar tárgyalócsoportot azokon a tárgyalásokon, amelyeket a horvát kormánnyal folytatnak az INA sorsáról és a Mol befolyásáról.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság beszámolója szerint a horvát lap úgy tudja, hogy a Mol és a horvát kormány között hónapok óta folynak titkos tárgyalások a két fél által is ellenőrzött INA szénhidrogén-ipari csoport sorsáról. Eszerint a megbeszéléseken már terítékre került minden kényes kérdés: az INA (Molnál lévő) irányítási joga, üzletpolitikája és stratégiája, az egyeztetések pedig konstruktív légkörben folytak.

A Jutarnji List szerint a magyar tárgyalócsoportot Csányi Sándor vezeti, horvát részről pedig Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, az állami vagyonkezelő igazgatója folytatja.

A lap szerint komoly esélye van annak is, hogy az OTP Bank ajánlatot tesz a horvátországi postabank megvásárlására. A Postanska Banka megszerzése a magyar székhelyű pénzügyi csoporté mellett a Mol horvátországi pozícióját is erősítené.

A Jutarnji List úgy értesült, hogy a megbeszéléseken a magyar fél hajlandó lenne engedni az INA-ban ülő magyar ügyvezetői igazgatói posztok megszüntetése ügyében, a horvátoknak ez ugyanis az egyik sérelmük. A 44 százalékban INA-tulajdonos horvát kormány azt szeretné elérni, ha változna az irányítási modell, és a szavazati arányok a tulajdoni hányadokhoz igazodnának. A Mol tulajdonrésze valamivel 50 százalék alatt van az INA-ban, de a menedzsment 2009 óta a Molé - írja a Világgazdaság.

Az Origo megkereste az OTP Bankot, ahol azt válaszolták, hogy a bank nem kommentálja a horvát sajtóban megjelent spekulációkat. A hitelintézet azonban, tették hozzá, "folyamatosan keresi az akvizíciós célpontokat, különösen azokban az országokban, ahol jelen van, de piaci részesedése az optimálisnál kisebb. Horvátország is ezek közé tartozik."

A Mol részéről Szollár Domokos kommunikációs igazgató a Világgazdaságnak csak annyit mondott, hogy nem kívánják kommentálni a horvát lapban megjelenteket, de minden olyan kezdeményezést, döntést értékelnek és üdvözölnek, amelyik az együttműködéshez és a megoldáshoz visz közelebb.