Elpárologtak a H&M vásárlói

Vágólapra másolva!
Hiába sütött ki a nap Európa-szerte júliusban, a Magyarországon is népszerű H&M eladási statisztikáit ez sem tudta felpörgetni, a júniusi kedvező adatok után ugyanis ismét kevesebben vásároltak az üzletekben. Bár az európai gazdaságokról egyre több biztató adat, illetve pozitív hangvételű elemzés érkezik, a jelenlegi makrogazdasági környezet még nem ideális a lakossági költekezés beindulásához a H&M adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Eltűntek a vevők

Alaposan meglepte ma az elemzőket és a befektetőket a Magyarországon is meglehetősen népszerű H&M, a júliusi forgalom ugyanis nem sikerült valami fényesre. A kiskereskedelmi üzletlánc árbevétele ugyanis nem hogy 1 százalékkal nőtt volna azokban az üzletekben, melyek legalább egy éve nyitva vannak, hanem épp ellenkezőleg, egy százalékkal esett vissza az előző hónapban. A svéd társaság számára pedig ez különösen rossz hír, hiszen a gyenge első negyedév után égető szüksége lenne a növekedés beindulására. A jelek szerint erre még várni kell.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Bár a Hennes and Mauritz nem kívánta kommentálni a számokat, a gyenge teljesítmény már aligha magyarázható a kedvezőtlen időjárási körülményekkel, mint ahogyan a februártól áprilisig terjedő időszakban. Az európai makrogazdasági helyzet azonban továbbra sem rózsás, ami nem könnyíti meg a társaság életét, igaz, szerdán meglehetősen pozitív makroadatok láttak napvilágot az eurozónából.

Fő az optimizmus

A Credit Suisse elemzői pedig bíznak a vállalatban, kiemelve, hogy a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma növekedésnek indulhat a következő hónapokban, valamint a profitabilitás is javulhat a cégnél. Ahogyan az elemző is fogalmazott, az üzemi nyereségességben (EBIT margin) közel 550 bázispontos visszaesés mutatkozott az elmúlt 2-3 évben, ha pedig a forgalom ismét kedvezően alakul, akkor újból növekedésnek indulhat az EBIT margin.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Simon Irwin, a Credit Suisse elemzője így jelentősen emelt a részvényre vonatkozó célárán, és a 240 koronás célárral az egyik legoptimistábbá vált a H&M-et követő elemzők közül. Irwin a korábbi alulsúlyozási ajánlását is semlegesre javította, nem is meglepő, hogy kedden valósággal szárnyaltak a papírok.

A mai bejelentés viszont egyelőre nem igazolta vissza az elemző várakozásait, a befektetők pedig a rossz hírre adni kezdték a papírt. Nem sokkal a nyitás után már 1,8 százalékos mínuszba csúszott az árfolyam.

A Hennes and Mauritz árfolyama (Stockholm)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu