Ezreket tesz lapátra a Cisco, összeomlott az árfolyam

Vágólapra másolva!
Masszív elbocsátásokra kényszerül a világ egyik legnagyobb hálózati eszközöket gyártó vállalata, a Cisco Systems. A tech óriás elmúlt negyedéve ugyan nem sikerült rosszabbul, mint az elemzők várták, az előttünk álló időszakban komoly ellenszélre figyelmeztet a menedzsment.
Vágólapra másolva!

4000 dolgozóját bocsátja el a Cisco, hogy a költségek lefaragásával alkalmazkodjon a gyenge makrogazdasági környezet kihívásaihoz, jelentette be tegnap a cég a negyedéves gyorsjelentésével egy időben. A hírre nagyon csúnyán megborították a részvényt, közel 10 százalékot zuhant az árfolyam a zárás utáni kereskedésben.

Pedig a Cisco gyorsjelentése nem lett nagyon rossz, a várakozásokkal szinte hajszálpontosan megegyezett mind a hálózati eszközöket gyártó óriás bevétele, mind az egy részvényre jutó profitja (különféle speciális tételek hatásától megtisztítva).

Forrás: Investor.hu

A hangulaton viszont tovább rontott, hogy a menedzsment az év egészére 3-5 százalékos bevételnövekedést jósol a következő negyedévre (az előző év azonos időszakához képest), miközben az elemzői várakozások 5 százalékról szóltak. A menedzsment gyenge prognózisa mellé ráadásul igen borús képet festett a Ciscót körülvevő gazdasági környezetről is.

"A kilábalás a válságból sokkal vegyesebb és inkonzisztensebb, mint a korábbi kríziseknél, amiket láttam" - fogalmazott John Chambers, a Cisco vezérigazgatója az elemzőknek tartott telefonos konferenciabeszélgetésen, hozzátéve, hogy ez a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet fennmarad az előttünk álló negyedévekben is. Emiatt is lesz szükség a vaskos leépítésekre, a munkaerő 5 százalékának elbocsátásával igyekszik magát felkészíteni a cég az elhúzódó nehézségekre. A Cisco a most zárult pénzügyi év végén mintegy 75 ezer főt foglalkoztatott, ez mindenkori csúcs, így érthető, hogy a menedzsment itt keresi a költségcsökkentés lehetőségét is.

Forrás: Investor.hu

A több mint 9 százalékos leöntés önmagában sem szép, pláne, ha figyelembe vesszük, milyen tetszetős emelkedő trendet tör ezzel meg az árfolyam, egészen kíméletlen módon. Az előző negyedéves gyorsjelentés ráadásul még éppen ellentétes hatást gyakorolt a piacra, tekintélyes réssel ugrott meg az árfolyam. Most lefelé lesz egy legalább ennyire tekintélyes rés.

A Cisco árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu