Érlelődik a devizahiteles mentőcsomag

Vágólapra másolva!
A devizahiteles mentőcsomag még az idén elindulhat, bár konkrét időpontról még nem tudni. Az egyeztetések folynak a Bankszövetséggel is, és az új mentőcsomagban várhatóan minden adósnak részt kell majd vennie, kivéve ha valaki külön jelzi, hogy inkább kimaradna belőle, derül ki Orbán Gábornak, adó- és pénzügyekért felelős államtitkárnak a Heti Válasznak adott interjújából. Orbán arra is utalt, hogy az ország még az idén kibocsáthat dollár alapú államkötvényeket is, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése miatt lecsökkent devizatartalékokat pótolja.
Vágólapra másolva!

Az új devizahiteles mentőcsomag elindításának még nincs konkrét időpontja, de arra várhatóan még az idén sor kerül, derül ki Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár Heti Válasznak adott interjújából. Az egyeztetések folynak a Bankszövetséggel is, az új mentőcsomagban minden adósnak részt kell majd vennie, viszont ha valaki külön kéri, akkor kimaradhat belőle.

Az állam is részt vállalhat az akcióban, például ha az árfolyamgátra elkülönített összegeket átcsoportosítaná az új programra, mondta el Orbán. A Magyar Nemzeti Bank is részt vehet az akcióban, mivel a devizahitelek visszaszorulása a devizatartalék-igényt is mérsékli, a forintosítás pedig megtakarítást jelentene a jegybanknak, és az így keletkezett forrást is át lehet akár csoportosítani.

A végtörlesztés szerinte speciális volt, hiszen az kedvezményes árfolyamon történt, de a devizahitelek kivezetésének nem feltétlenül kell így történnie. Orbán elmondta, hogy a cél az adósok segítése, de nem akarja a kormány a bankrendszer stabilitását sem veszélyeztetni.

Az IMF-hitel korábbi visszafizetése miatt csökkent a devizatartalék, amit pótolni kell, ezt pedig még az idén egy dollárkötvény kibocsátással lehetne megtenni, Orbán szerint, aki elmondta, hogy a két hitel terhe közötti különbség nem nagy, ráadásul az IMF-hitelnek sem az a célja, hogy kiváltsa az ország piacról való finanszírozását.

Az OTP számára az nem jó hír, hogy még továbbra sincs konkrét időpont és pontos információ a devizahiteles mentőcsomagról, de az kedvezően értékelhető, hogy a kormány egyeztet a Bankszövetséggel és figyel arra, hogy a bankrendszer ne kerüljön veszélybe a tehertől. Az elmúlt időszakban az OTP többek között azért is szerepelt gyengébben a tőzsdén, mivel a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok távol tarthatták a befektetőket a bankpapírtól.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu