180 forinton rögzítené a frankot az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben cikksorozatot indított a devizahitelesekről. A legújabb értekezésben Balog Ádám, az MNB alelnöke és Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója szerint járható út lenne, ha mindenki számára a végtörlesztéshez és az árfolyamgáthoz hasonlóan 180-as svájci frank - forint árfolyamon törlesztenék a hiteleiket. A szerzőpáros szerint akár a tőkerész egy részének elengedése révén is könnyebb helyzetbe kerülhetnek az adósok. Ez elvileg évi 30-40 milliárd forintos költséget jelentene.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank cikksorozatot indított nem túl régen a devizahitelekről, aminek a harmadik részéből kiderül, hogy az MNB szerint 180-as árfolyamon kellene rögzíteni a svájci-frank - forint árfolyamot - ugyanúgy ahogyan végtörlesztésnél és az árfolyamgátnál volt - és a devizaadósoknak emiatt nagyjából 25 százalékkal csökkenhetne a törlesztő részletük.

Az MNB szerint az árfolyamgátban azért volt korlátozott a részvétel, mivel az adósok a gyűjtőszámlán keletkező tartozásra már nem akartak új hitelt felvenni. Az MNB szerint egyik lehetőség lehet a gyűjtőszámla időszakának meghosszabbítása, akár a futamidő végéig, a másik pedig akár a tőkerész egy részének, vagy a teljes egészének az elengedése. Utóbbi esetében természetesen sokkal kedvezőbbé válhatna a konstrukció az adósok szempontjából.

Az MNB számításai alapján évente nagyjából 30-40 milliárd forintos költséget jelentene az általuk felvázolt megoldás, ha minden jelzálog alapú lakáshiteles részt venne a programban.

Nagy kérdés az lesz, hogy a kormány és a Bankszövetség tárgyalása során lesz-e szó arról az ötletről, amiről az MNB írt. Továbbá az sem tisztázott, hogy a jegybank által kalkulált költségek miként oszlanának meg a felek között.

EURHUF napi grafikon

forrás: Investor.hu