Pánikszerű eladásokba kezdtek Dubajban

Vágólapra másolva!
A szíriai feszültségek komoly eladói nyomás alá helyezték a világ tőzsdéit, de leginkább a közel-keleti indexek sínylették meg az amerikai külügyminiszter tegnapi kemény nyilatkozatát. A befektetők pánikszerűen kezdték önteni a részvényeket a dubaji börzén, amely több mint 7 százalékot zuhant ma, de a szaúd-arábiai parkett is 4 százalék felett esett.
Vágólapra másolva!

Óriási zuhanás Dubaj tőzsdéjén

A szíriai konfliktus feszültebbé válása az egész világon mélybe taszította a részvénypiacokat, de a legjobban a közel-keleti tőzsdéket viseli meg a külföldi katonai intervenció egyre nagyobb lehetősége. A dubaji tőzsdeindex hatalmasat zakózott ma, 7 százalékos mínuszával a világ összes tőzsdéje közül a legnagyobbat esett. De mind a hét Perzsa-öböl menti parkett zuhant a geopolitikai feszültségek miatt. A külföldi befektetők elhagyják a térség piacait, nyilatkozta a Bloombergnek az Abu-Dzabi Al Ramz Securities LLC vezető elemzője.

A dubaji tőzsdeindex mai teljesítménye

Forrás: investor.hu

Hétfőn az amerikai külügyminiszter, John Kerry arról beszélt, hogy Szíriában a kormány vegyi fegyvereket vetett be a múlt héten Damaszkusz körzetében, ami megbocsáthatatlan. Az ENSZ szakértői még mindig vizsgálják, hogy valóban ilyen fegyvereket használtak-e, Washington szerint viszont tagadhatatlan, hogy vegyi fegyvereket használtak a szíriai kormányerők. Ez pedig növeli a lehetőségét, hogy külföldi országok akár katonai úton is beavatkozzanak a szíriai polgárháborúba.

Ma a szíriai Aszad-rezsim hazugsággal vádolta meg az amerikai külügyminisztert. Irán külügyminisztere pedig arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy egy amerikai katonai intervenció az egész Közel-Keletet konfliktusba rántaná. Az olaj ára is nagyot ugrott , mivel a régióban kiújuló nyugtalanság veszélyeztetheti a közel-keleti ellátásokat.

A WTI típusú kőolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

A világ összes piacát megrázta a szíriai feszültség

A nyilatkozat már tegnap megrendítette a New York-i tőzsdéket, a kezdeti emelkedésekből mínuszba taszítva vissza a vezető indexeket. A rossz hangulat pedig átterjedt az ázsiai, és egy kis fáziskéséssel az európai piacokra is, amelyek délután már két százalékhoz közeli esésben vannak.

A legjobban viszont kétség kívül az öböl menti országok tőzsdéi szenvednek. Dubaj mellett a szaúd-arábiai börze is nagyot esett, 4 százalék feletti mínuszt halmozott fel, az abu-dzabi parkett 2,8, míg pédául a kuvaiti parkett 2,9 százalékkal ment lejjebb.

Forrás: investor.hu

A dubaji tőzsde még mai óriási zuhanásával is a második legjobban teljesítő index az idén 57 százalékos hegymenetével, miután a közel-keleti emirátus gazdasága egyre inkább a felépülés jeleit mutatta. Talán azért is Dubaj tőzsdéjét ütötték meg a legjobban a befektetők, mert az elsősorban a turizmusra, és a közlekedésre helyezte a hangsúlyt gazdasági kilábalása során, ezen ágazatok számára pedig igencsak rosszul jönne egy geopolitikai konfliktus.

A térség piacainak teljesítménye azonban most már a Nyugat Szíriával kapcsolatos politikájától függ majd. Barack Obama amerikai elnökre egyre nagyobb nyomást helyez a Kongresszus, hogy szóbeli elítélés helyett katonai akcióval is beavatkozzanak Szíriában.