Pengeváltás a zöldenergia körül

Vita a zöldenergia-felhasználás részarányáról
Vágólapra másolva!
Az ellenzék szerint a kormány 2010-es adatokkal büszkélkedik, amikor a saját sikereit ünnepli a megújuló eneriga felhasználás területén.
Vágólapra másolva!

Ami biztos: a 2005-ös 4,4 százalékról 8,8 százalékra emelkedett a megújuló energia felhasználásának részaránya. A kérdés csak az, hogy mikorra. Miközben ugyanis a nemzeti fejleszési miniszter a Fidesz-kormány teljesítményeként könyvelte el az adat megduplázását, Molnár Csaba független országgyűlési képviselő szerint a büszkeség csúsztatáson alapul, az adat ugyanis 2010-es, így a növekedés teljes egészében a Gyurcsány - Bajnai kabinet érdeme.

A DK a számháború kapcsán még tovább megy, és felhívja a figyelmet, hogy miközben a kormánypárt régi adatokkal kampányol, aközben a zöldenergia részaránya a kormányváltás óta egyenesen csökkent: 2011-re 6,3 százalékra, és 2012-ben is mindössze "szinten maradt" - a korábbinál lényegesen alacsonyabb szinten.

A Fidesz láthatóan valamilyen más adatokból dolgozik, hiszen viszontválaszukban kiemelték, hogy a megújuló energia részaránya tavaly az előzetes adatok szerint 9,3 százalék volt, ami a korábbi tervek lényeges túlteljesítését jelenti. A végleges adatokra, így az eredményhirdetésre egyelőre várni kell.

150 milliárd forint, de mire is?

A Fidesz közben kitért arra is, hogy a kormány az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását az elmúlt három évben több mint 150 milliárd forinttal támogatta, az Új Széchenyi Tervben pedig szintén kiemelt cél az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot szolgáló beruházások támogatása. Nem szóltak azonban arról, hogy az említett támogatás milyen arányban oszlott meg az energiahatékonyságot, energiatakarékosságot illetve a pengeváltás eredeti témáját illető megújuló energiafelhasználást segítő projektek között. A közlemény azt sem részletezi, hogy az Új Széchenyi Terv hivatkozott stratégiai célja hogyan kapcsolódik az eredeti kérdésfelvetéshez.

Bár a valósnál valószínűleg némiképp kedvezőtlenebb képet fest, mindenesetre érdemes egy pillantást vetni a Repowermap.org interaktív térképére. A 2008-ban indult Repowermap projekt célja, hogy feltérképezze az Európában megvalósuló zöldenergia-beruházásokat. Az így elkészült térkép tanúsága szerint a szomszédos Ausztria és Szlovákia viszonylatában Magyarország szinte teljesen fehér foltnak tűnik.