Sok minden eldőlhet Visegrádon

Vágólapra másolva!
Rezsicsökkentés, családtámogatás és devizahiteles-mentés is szerepel a menün a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén, de az is kiderül, hogy mitől nőtt végre a második negyedben a magyar GDP, és végre emelkedik-e a kiskerforgalom. Az amerikai pénzpumpa visszafogása szempontjából kulcsfontosságú adat jön a tengerentúlon. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok háromnapos visegrádi frakcióülése ígérkezik a hét legizgalmasabb eseményének, döntés születhet a rezsicsökkentés következő köre mellett a családtámogatási rendszer változásairól, és valószínűleg téma lesz a devizahiteles-mentés is. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a TV2-n már elpöttyintette, hogy bevezethetik a kismamák munkába visszatérését segítő gyed extrát, rezsi ügyben pedig az a fő kérdés, hogy már a fűtési szezon kezdetekor, vagy csak januártól csökkentsék a családok terheit.

Devizahiteles-mentés témakörben Rogán legérdekesebb mondata az volt, hogy minden jelzáloghiteles megsegítését kérik a kormánytól - ez ellentétben áll a kabinet illetékeseinek korábbi kinyilatkoztatásaival, melyek általában arra utaltak, hogy csak a lakáscélú hitellel rendelkezők kerülnek a kedvezményezettek köré, a szabad felhasználásúak nem. Egyelőre nem tudni, hogy a héten lesz-e újabb tárgyalási forduló a bankok és a kormány között, az utolsó információ a bankszövetség részéről az volt, hogy a kormány megfelelő tárgyalási alapnak tartja múlt kedden letett javaslataikat, a tárgyalások a következő hónapokban folytatódnak, az időrend pedig hamarosan kialakul.

A hazai makroadatok közül szerdán érkezik a kiskereskedelmi forgalom júliusi alakulásáról szóló jelentés, a kérdés az, hogy a júniusi mínusz 0,4 százalék után sikerült-e pozitívba kerülni az előző év hasonló időszakához képest. Csütörtökön ismerkedhetnek meg az érdeklődők a második negyedéves GDP részleteivel, valószínűleg az derül majd ki, hogy a 0,5 százalékos növekedést nagyrészt a mezőgazdaság idei jó teljesítménye magyarázza.

Amerikában kulcsfontosságúnak látszanak a pénteken érkező havi munkaerő-piaci adatok. Az elemzők szerint nagyjából ettől függ, hogy a Federal Reserve a hónap közepén elkezdi-e csökkenteni a pénzpumpa intenzitását. A jelenlegi várakozások szerint, ha a pénteki adat arról szól, hogy csökken a munkanélküliség, szinte biztos, hogy a ma 85 milliárd dolláros havi élénkítésből elkezdenek lecsípni, valószínűleg 10 milliárd dolláronként indul meg a mennyiségi lazítás (QE3) kivezetése. A pénzpumpa elzárásával kapcsolatos várakozásokat illetően természetesen különböző nyilatkozatok is fontosak lehetnek, a héten több regionális Fed-elnök is nyilvánosan beszél majd.

Az öreg kontinensen természetesen az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése lesz a középpontban, nem is maga a döntés, mert változás nem várható, inkább Mario Draghi kommentárja. A javuló makroadatok miatt a további kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozások teljesen kiárazódtak, inkább az a kérdés, hogy mennyire kellene tovább javulniuk az adatoknak, hogy az emelés kerüljön napirendre. Az európai jegybankelnöktől sokan azt várják, hogy szokása szerint megpróbálja kissé "lebeszélni" az eurót, ez eddig is már több alkalommal sikerült neki.

A hét elején különböző beszerzési menedzserindexekre érdemes figyelni az eurózónában. Az elmúlt időszak adatai arról szóltak, hogy a legfejlettebb országokban egyértelmű a kilábalás, a periféria azonban nem talál magára. Most olasz és spanyol indexek jönnek a feldolgozóiparból és a szolgáltató szegmensből is, igazán megnyugtató az lenne, ha ezek is elérnék, vagy legalább megközelítenék a bővülés küszöbét jelentő 50-es értéket.

A piaci hangulatra természetesen továbbra is komolyan hatnak majd a szíriai helyzettel kapcsolatos hírek. A menekülőeszköznek számító arany a hét vége felé már esni kezdett, újra az 1400 dolláros szint alá került. Némileg csökkent ugyanis az esélye az amerikai támadásnak, ebben azonban bármikor változás állhat be, egy-egy politikusi nyilatkozat is komoly mértékben elmozdíthatja a héten az árfolyamokat.