Ideje felkészülni, gyengülés előtt a forint

Vágólapra másolva!
Továbbra is csapdában található a forint az euróval szemben. Árfolyama egyre kisebb teret tud bejárni az emelkedő háromszög alakzatban, ami alapján jelentős gyengülés várható, akár a 312-as szintbe is belekóstolhat a forint. Előtte azonban még a 301-es szintre nagyon érdemes figyelni, ugyanis ennek tartós eleste válthatja ki a negatív tendenciát.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem történt meg a 301 forintnál található ellenállási zóna áttörése. A rövidtávú emelkedő trendvonal (1) és az ellenállási sáv közé, (egy rövidtávú emelkedő háromszögbe) beszorult árfolyam mozgástere folyamatosan szűkül. Nagyobb elmozdulás a fenti keretek átlépése esetén történhet.

Előző elemzésünkben egy nagyobb elmozdulásra számítottunk, mely meg is történt augusztus végén. Ennek következtében az árfolyam nagy lendülettel átlépte az ellenállási zónát és a 304 forint feletti szintekig emelkedett az euró árfolyama. A nap végére azonban a forint ismét visszatért a rövidtávú emelkedő háromszögbe, egy sikertelen kitörés szemtanúi lehettünk.

Az emelkedő háromszög jellemzője, hogy az esetek nagy részében az árfolyam áttöri a felső támasz szintet és a háromszög magasságának megfelelő mértékben emelkedik tovább az árfolyam. Esetünkben ez a rövidtávú emelkedő háromszögnél 5 forint (ellenállási zóna - trendvonal 1), a középtávú emelkedő háromszög esetében pedig 11 forint (ellenállási zóna - trendvonal 2). A fentiek következtében az ellenállási sáv áttörésekor rövidtávon 306 Ft-ig, középtávon 312 Ft magasságáig erősödhet az euró.

Várakozásainkban nincsen változás, továbbra is nagyobb esélyt adunk annak, hogy a forint árfolyama áttöri az ellenállási sávot és 310 fölé gyengül. De ne feledjük el, hogy a tőzsdén az árfolyamok mindig arra mennek, amire a legkevesebben számítanak. Ezért, abban az esetben, ha a forint erősödésbe kezdene és letörné a rövidtávú emelkedő trendvonal (1) jelenleg 298,5 forintnál található szintjét, akkor a 295 forintnál található erős szintek állíthatnák meg a mozgását.

Az EURHUF napi grafikonja

Forrás: Origo