Felforgatják a Dow Jones indexet

Vágólapra másolva!
Az alumíniumipari Alcoa, a Bank of America és a technológiai HP-nak kell elhagyniuk a Dow Jones részvényindexet. Helyüket a szeptember 20-ai zárást követően a neves befektetési bank Goldman Sachs, a Visa és a Nike fogja átvenni. Utóbbiak a nagy nyertesei az index változásának.
Vágólapra másolva!

Mivel a Dow Jones indexet számos indexkövető alap illetve ETF követi, az abban történő változások az érintett részvények piacán is hatással vannak az árfolyamokra. A bekerülő papírok esetében többlet keresletet támaszthatnak az indexkövető alapok, míg a kiesőknél a kötelezőszerű eladások nyomást helyezhetnek az árfolyamokra. Mivel a világ egyik legismertebb indexéről beszélünk, az ezzel járó befektetői érdeklődés sem lehet mindegy a tőzsdei vállalatoknak.

A Dow Jones Industrial Average indexet 1896 óta számítják, a kezdetben 30 ipari vállalatot alkotó index azonban mostanra nagy átalakulásokon ment keresztül, több más iparág szereplői is képviseltetik benne magukat. Legöregebb tagja a General Electric, mely 1907 óta tagja az úgynevezett elitklubnak. A távozók között viszont vannak már régóta jól ismert "arcok", az Alcoa például 1959 óta, a HP 1997 óta volt tagja az indexnek. A Bank of America a legfiatalabb az indexet elhagyók közül, hiszen 2008-ban kerültek be a benchmarkba.

A Dow Jones az indexfajták egy ritkább csoportjához, az úgynevezett ársúlyozású indexek közé tartozik. Az index ellen szóló kritikai észrevételek egyikének is pont ez szolgáltat alapot, hiszen így nem annak a vállalatnak van nagyobb súlya az index elmozdulásában, amelyik úgymond értékesebb, hanem annak, amelyiknek az árfolyama magasabb.