Varga: A bankok ne a mi asztalunkra tegyék a bankmentő tervet!

Vágólapra másolva!
Az adósok asztalára kellene letenniük a bankoknak az ötleteiket - mondta Varga Mihály, aki egyébként azt is elmondta, hogy készek konzultálni a bankokkal.
Vágólapra másolva!

Örülök annak, hogy a bankszövetség újabb javaslaton dolgozik, de ezt ne a kormány asztalára, hanem a devizahiteles ügyfelekére tegyék le a bankok - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

A kormány stratégiát váltott a bankokkal szembeni tárgyalásai során, így a korábbi nyilatkozatoknak ellentmond az NGM-es közlemény. Varga Mihály augusztus végén még azt mondta a bankszövetség javaslata tárgyalási alap lehet. A bankok akkor két tervet dolgozott ki, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát kombinációi lettek volna. A bankok ezekkel több százmilliárdos terhet vállaltak volna úgy, hogy az adósok törlesztőrészletei jelentősen csökkentek volna.

Varga Mihály akkor azt is mondta, csak olyan megoldás lehetséges, ahol közösen, "nagyjából arányosan" vesznek részt a felek a tehercsökkentésben. A kormány azóta már nem így gondolja, és azt várja, hogy a bankok önmaguktól módosítsák a devizaadósok szerződéseit. Ezt a bankok nem fogadják el, már csak azért sem, mert ez egy olyan megoldás lenne, ahol az állam nem vállal terhet.

Varga Mihály keddi nyilatkozata szerint azonban a minisztérium továbbra is kész szakmai konzultációkra a civil- és pénzintézeti érdekképviseletekkel.