Óriási lépés előtt a brazil Tesco

Vágólapra másolva!
Egyes sajtóértesülések szerint a világ második számú élelmiszer kiskereskedelmi lánca, a Carrefour tőzsdére vinné az egyik legértékesebbnek vélt egységét, a brazilt. Biztosat egyelőre még nem tudni, ugyanakkor kedvező fejlemény, hogy a társaság visszaigazolni látszik a hozzá fűzött reményeket. A Carrefour történelmi mélységekben lévő eredményessége ugyanis hosszú idő után javulást mutat idén, ezzel alátámasztva az új stratégia sikerességét. A befektetők mindezt nem is hagyják figyelmen kívül, a részvény árfolyama az elmúlt egy hónapban igen markáns akadályokon jutott túl, ami további szárnyalást vetíthet előre.
Vágólapra másolva!

Tőzsdére viheti egyik legértékesebb gyögyszemét

A Valor Economcio brazil gazdasági honlap meg nem nevezett forrásai szerint a francia Carrefour áruházlánc tőzsdére vinné brazíliai egységét. Állítólag a menedzsment már többször is összeült egyeztetni ez ügyben, ráadásul a világ második számú élelmiszer kiskereskedelmi áruházláncának vezérigazgatója, Georges Plassat jelenleg a dél-amerikai országban tartózkodik a lehetséges IPO miatt.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a sajtó megszellőztető a brazil egység tőzsdei bevezetését. Tavaly ősszel annyi információ látott napvilágot a Bloomberg írása szerint, hogy mintegy 4,9 milliárd dollár lenne a tranzakció összértéke. A francia cég sajtóosztálya azonban semmilyen IPO-val kapcsolatos pletykát nem kívánt ekkor kommentálni.

Az elmúlt évben több egységétől is megszabadult a Carrefour, Görögország mellett Kolumbia, Indonézia, Malajzia és Szingapúr piacairól is kivonult a kiskereskedelmi cég. A Carrefour célja, hogy vezető szerepre tegyen szert piacain. Franciaország mellet Spanyolország számít a vállalat kiemelkedő stratégiai piacának, a kettő együtt több mint az értékesítés felét adja. Ugyanakkor a kiugrási lehetőség azonban az olyan gyorsan növekvő országokban rejlik, mint Brazília, Argentína vagy Kína, melyek már most is meghatározó szereppel bírnak.

Forrás: Origo

Megcsapta a Carrefourt a változás szele

Beérni látszik a Carrefournál tavaly vezérigazgatóvá kinevezett Georges Plassat intézkedéseinek gyümölcse. Ugyanis mind a bevételek, mind a profitabilitás terén kedvező folyamatok játszódtak le az egyszeri hatások kiszűrése mellett 2013 első félévében az augusztus végi gyorsjelentés tanulsága szerint. A francia kiskereskedelmi óriásban rejlő lehetőségekre már korábban felhívtuk a figyelmet az Investor.hu hasábjain, amit a nemrégiben érkező gyorsjelentés vissza is igazolt.

A legutóbbi féléves profitabilitási számokból kiindulva továbbra is a dél-amerikai operációk számítanak a legjövedelmezőbb piacoknak. A tisztított üzemi eredményhányad (EBIT margin) 3,1 százalékos értéke csoport szinten kiemelkedőnek számít.

Forrás: Origo

Ráadásul a bevételek terén is jól teljesített volna a Carrefour a tengerentúlon. A devizaárfolyamok alakulását figyelmen kívül hagyva több mint kétszámjegyű növekedést mutatott be az értékesítés terén a latin-amerikai régió. Azonban a devizamozgásokat figyelembe véve csupán 1 százalék körüli volt a bővülés üteme, ami a helyi fizetőeszközök, a brazil real és az argentin peso euróval szemben gyengélkedésének tudható be.

Forrás: Origo

Jól fest technika, elestek a markáns ellenállások

Tartósan is sikerült megragadnia az 1999 óta tartó csökkenő trendvonal felett a Carrefour árfolyamának a havi grafikon tanulsága szerint. Ráadásul úgy néz ki, hogy az 50 havi mozgóátlag sem tud akadályt gördíteni a papír elé.

A Carrefour havi grafikonja (Párizs)

Forrás: Origo

Az elmúlt napokban egy újabb fontos ellenállást sikerült maga mögött hagynia a Carrefournak a 24,4 eurós szint személyében. Ezzel a lépéssel pedig mind a két közelben lévő markáns ellenállását maga mögött tudhatja a papír.

A Carrefour napi grafikonja (Párizs)

Forrás: Origo