Teljesítheti az EU-s hiánycélt Magyarország

Vágólapra másolva!
Nincs veszélyben az EU által előírt 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél, mivel a kormány idén és jövőre is ezalatt fogja tartani a deficitet - mondta el Varga Mihály, az InfoRádió Aréna cimű műsorában. Jövőre ráadásul folytatódhat a növekedési fordulat, a kormány 2 százalékos GDP-bővüléssel, és 2,8 százalékos inflációval számol. A külpiaci kedvező folyamatok is folytatódhatnak, melynek eredményeként erős maradhat a kereslet a hazai termékek iránt, így az export is öt százalék felett bővülhet 2014-ben.
Vágólapra másolva!

3 százalék alatt maradhat a hiány

A kormány három százalék alatt fogja tartani a költségvetés GDP arányos hiányát idén és jövőre is - mondta el Varga Mihály, az InfoRádió Aréna cimű műsorában. Ugyanakkor kockázatként jelennek meg a költségvetésben az olyan tételek, melyek valamilyen elszámolási vitához kötődnek, például ilyen az EU-nak befizetendő 70 milliárd forint az uniós támogatások nem megfelelő eloszlása miatt, vagy az MVM 50 milliárd forintos tőkeemelése.

Varga szerint még nem világos, hogy ezeket a tételeket az egész évre egyszerre, vagy arányosan, időben szétterítve kell-e elszámolni, így ettől nagymértékben függ a hiánycél teljesülése is. Ezen túl kevesebb adóbevétel folyhat be a büdzsébe az alacsony infláció miatt, de Varga szerint a tartalékok fedezhetik ezeket a kockázatokat.

Forrás: Origo

2014-ben folytatódhat a növekedési fordulat, és 2 százalékos GDP-bővüléssel, valamint 2,8 százalékos inflációval számol jövőre a nemzetgazdasági minisztérium. A külkereskedelmi folyamatok tartósan kedvezőek maradhatnak, az export 5,4 százalékkal, az import pedig 5,3 százalékkal növekedhet 2014-ben. Az NGM arra számít, hogy a forint euróval szembeni árfolyama egész évben 300 alatt marad. Továbbá érezhető élénkülés várható a lakossági fogyasztásban is, Vargáék szerint másfél százalékkal lesz magasabb jövőre a fogyasztás, mint idén, ami támogathatja a gazdasági növekedést.

Nem lesz változás az adórendszerben

Az adórendszerrel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy ősszel be fognak nyújtani egy jogszabálymódosító-csomagot, de nagy változás nem várható. A cél, hogy a fogyasztás adózzon, és kisebb mértékű legyen a jövedelmeket terhelő adó. Varga kiemelte, hogy ellentétben a sajtóban felröppent hírekkel a jövedéki adó és az áfa sem fog változni. A KATA és a KIVA adónemeknek eddig korlátozott a sikere, többen maradtak az EVA hatálya alatt, mint amire a tárca számított, ami viszont kedvező a költségvetés számára, mivel így magasabb összegek folytak be. Ezek a kisadók jövőre is maradnak, és már vélhetően egyre többen fogják választani őket.

A kkv-k támogatására több száz milliárd forint keretösszegű programok indultak, és az ország akkor járhat jobban, ha ennek a szektornak még több pluszforrást tudnak biztosítani. A kkv-k támogatásának már érezhető eredménye van, például az alacsonyabb adókulcsoknak köszönhetően. Ezt mutatja a munkanélküliségi ráta csökkenése is, mely a kormányváltáskori 12 százalék körüli szintről 10 százalék közelébe mérséklődött, ami nem sikerülhetett volna a kis és középvállalkozások nélkül.

Az MNB új, növekedésösztönző hitelprogramjától a hitelezés felfutását, a beruházások növekedését várja az NGM. A program alacsony kamatszintje ugyanakkor veszteséget okozhat a költségvetésnek, azonban ez a veszteség bőven megtérülhet a gazdasági növekedés fellendülésén keresztül.

A dohánytermékek jövedéki adójából származó bevételek elmaradásával kapcsolatban Varga közölte, hogy nincs ok aggodalomra, év végéig a tervezett összegek fognak befolyni innen a költségvetésbe. Az építőipar pedig már a második negyedévben is bővült, amiben szerepet játszott az állami beruházások megemelt részaránya.

Varga elismerte, hogy a pénztárgépcserében csúszások mutatkoznak, azonban ezért a gépek fejlesztésében résztvevő cégek hibáztathatók. Most már viszont kezdik behozni ezt a csúszást, és lassan felpöröghet a pénztárgépek cseréje. A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőséggel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy az a cél, hogy legyen egy ilyen számlacsomag, ami ezt biztosítja. Erre Nyugat-Európában számos példa van, és így Magyarországon is elő lehet segíteni a kialakulását, úgy, hogy a bankok ne háríthassák át a költségeket.

Folytatódnak a rezsicsökkentések

Varga megerősítette, hogy még az idén 11,1 százalékos rezsicsökkentést hajtanak végre két lépésben. A közműszolgáltatók árainak csökkentésében azért van helye, mert a korábban végrehajtott rezsicsökkentések után sem csökkent ezeknek a vállalatoknak az osztalékfizetése, ami szerint van még tartalék a rendszerben. Ha egy szolgáltató az ország elhagyása mellett döntene, a kormány kész leüllni tárgyalni az átvételről.

Az önkormányzatok maradék adósságának átvállalásával kapcsolatban még egyeztetni kell az érintetteknek, mivel még ennek a forrását is meg kell találni. Ez havonta 3 milliárd forintos többletkiadást jelentene a költségvetésnek.