Hamarosan tengeri sügért sem ehetünk

tengeri sügér
Vágólapra másolva!
A tonhal, a tőkehal és a kardhal után a tengeri sügér is felkerülhet arra a listára, amely a kihalás szélére került halfajokat sorolja fel.
Vágólapra másolva!

Húszéves mélyponton van a tengerisügér-populáció, ami könnyen a kihalás szélére sodorhatja ezt a közkedvelt, finom húsú halat. Az International Council for the Exploration of the Seas (ICES), azaz a Tengeri Kutatások Nemzetközi Tanácsának tudósai a katasztrófa megelőzése érdekében a fajok halászatának radikális korlátozását sürgetik. A populációt vizsgáló kutatás eredménye szerint a faj egyedszáma aggasztóan csökken, az elmúlt évekhez képest az idén 20 százalékkal esett vissza.

Forrás: Flickr/Helti

A törvényi szabályozásra egyelőre nem nagyon van politikai akarat, noha az illetékesek elfogadhatatlannak nevezték a populáció csökkenését. Zöld aktivisták most abban reménykednek, hogy a kérdésben érintett hobbihorgászok lobbiszervezetei is síkra szállnak az ügy érdekében. A kutatók egyébként hangsúlyozták, hogy már azzal komoly eredményeket lehetne elérni, ha nagyobbra vennék a halászhálók szemeit, hogy a fiatalabb és kisebb halak átcsússzanak, és tudjanak szaporodni.

A sügér halászatának korlátozása komoly csapás lehet a környezettudatos halfogyasztók számára, akik pont azért kezdtek az elmúlt években erre a halra áttérni, hogy a többi, még veszélyeztetettebb fajt megóvják - írja a Guardian.