Nem kíméli a spermiumokat a sült szalonna

Vágólapra másolva!
A feldolgozott hústermékek rendszeres fogyasztása csökkentheti a férfiak termékenységét - figyelmeztetnek amerikai kutatók. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a halban gazdag étrend viszont növeli az egészséges spermiumok számát.
Vágólapra másolva!

Hosszabb távon már napi egy szelet baconszalonna elfogyasztása is ronthatja a férfiak termékenységét - állapították meg a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói. A termékenységi problémákkal küzdő házaspárok férfi tagjainak vizsgálatából kiderült, hogy a spermiumok méretét és alakját jelentősen befolyásolhatja a mindennapi étrend: amelyik férfi rendszeresen eszik feldolgozott hústerméket, például virslit, szalonnát vagy szalámit, annál jelentősen csökken az egészséges spermiumok száma azokhoz képest, akik ezekből a termékekből csak ritkán fogyasztanak.

A kis mintaszámon elvégzett kutatás más összefüggésre is rávilágított. Kiderült, hogy a halfélék fogyasztása kimondottan pozitív hatással van a spermiumok számára: aki hetente háromszor-négyszer fehér húsú tengeri halat, például tőkehalat vagy lepényhalat iktat az étrendjébe, annál 30 százalékkal magasabb az egészséges spermiumok száma a kevés halat fogyasztókhoz képest.

A feldolgozott hústermékek hímivarsejtekre gyakorolt hatásáról nem áll túl sok adat rendelkezésre, és az sem egyértelmű, hogy miként rontják a spermiumok minőségét ezek a húskészítmények. Az azonban valószínű, hogy az étrendnek a termékenységre is komolyabb hatása van, mint azt eddig gondoltuk - mondta el a kutatás vezetője. Korábbi vizsgálatok például már rámutattak arra, hogy az egészséges, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend férfiaknál a spermiumok minőségét is javítja, mint ahogy számos kutatás figyelmeztetett a feldolgozott húsfélék veszélyeire is. Ezért a tengeri halakban gazdag, de virsliben vagy kolbászban szegény étrend nemcsak a termékenység szempontjából megfontolandó, hanem az általános egészségi állapotra is pozitív hatást gyakorol.