MSCI: Viszlát Telekom, üdv Richter!

Vágólapra másolva!
Csütörtök éjjel tette közzé a világ egyik legnagyobb indexszolgáltatója, az MSCI azok részvények listáját, amelyek be, illetve kikerülnek különböző MSCI indexekből. A korábbi várakozásoknak megfelelően a Richter bekerül az MSCI Global Standard indexbe, míg a Magyar Telekom kikerül onnan, viszont utóbbit átsorolta a szolgáltató az MSCI Small Cap indexbe.
Vágólapra másolva!

Tegnap este jelentette be az MSCI indexszolgáltató, hogyan is módosítja az indexekben lévő részvények listáját. Ahogyan arra már korábban is számítani lehetett, a Richter ismét bekerül az MSCI Global Standard indexekbe, míg a Magyar Telekom kikerül onnan, de azért van még egy csavar a történetben: a Magyar Telekom bekerül az MSCI Small Cap indexekbe, tehát az alacsony kapitalizációval rendelkező papírok közé.

Mivel a piacok számára a váratlan dolgok szoktak meglepetésként szolgálni, így elképzelhető, hogy a mostani bejelentések már jórészt beárazódtak a részvényekbe. Sőt azt sem zárhatjuk ki, hogy pont ellenkező irányú mozgás jön, mint amelyek az átalakításból adódnak. A klasszikus tőzsdei mondás a "buy on rumor sell on news" is bejöhet, tehát a pletykára megvenni és a hírre eladni.

Az indexkövető alapoknak november 26-áig kell átrendezniük a portfóliójukat az új MSCI súlyoknak megfelelően.

Richter: Most sikerült átugrani a lécet

Nagyon sok hazai tőzsdés számára egy évvel ezelőtt vált ismertté az MSCI neve, amikor is az alacsony forgalom miatt a Richter részvényét törölték a Global Standard Indexből, emiatt pedig nagyon sok alapkezelőnek, indexkövető alapnak kellett gondolkodás nélkül eladnia a nagyobbik gyógyszergyártó papírjait.

Richter napi garfiko Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Már a nyár során egyre többen kezdtek arra spekulálni, hogy az MSCI indexekbe visszakerül a Richter. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy július elején a társaság bejelentette, hogy feltizedelik a részvényeket.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A tizedelést követően tovább élénkült a forgalom a Richter piacán, ráadásul augusztusban olyan hírek jelentek meg, miszerint az MSCI eltörli azt a kritériumot, ami miatt a Richter kikerült az indexből. Mivel a cég méretével (közkézhányaddal korrigált piaci kapitalizáció) nem volt gond, így az elmúlt hónapok masszív emelkedésében nagy szerepe lehetett a spekulációknak is.

Tegnap este pedig az MSCI be is jelentette, hogy a Richter visszakerül az indexekbe. A kérdés ezek után már "csak" az, hogy mekkora lehet a részvények iránti kereslet, illetve mennyien vették meg azért a papírt, hogy a hír után eladjanak.

Számításaink szerint az MSCI indexhez szorosan kötődő ETF-ek miatt nagyjából 3,7 millió Richterre lehet kereslet (15,7 milliárd forint). Ehhez adódik hozzá továbbá az a mennyiség, amit az aktívan kezelt befektetési alapok okozhatnak, amit rendkívül nehéz megbecsülni.

Megközelítő kalkulációink alapján még akár további 11 millió részvényre lehet kereslet (47 milliárd forint) az aktívan kezelt alapok oldaláról. Piaci pletykák szerint vannak olyan alapkezelők, akik már megvették a Richtert, de csak az átsúlyozáskor helyezik át a megfelelő alapba. Ebből az következhet, hogy kisebb lehet a kereslet a Richter papírok iránt az előbbi becsléstől.

Magyar Telekom: Kikerült egy indexből, de van egy csavar

A Magyar Telekom számára azonban nem alakultak ilyen rózsásan a dolgok, a Global Standard indexből kirakták a céget, mivel a részvény árfolyam esével együtt folyamatosan csökkent a közkézhányaddal korrigált kapitalizáció.

Az augusztusi MSCI felülvizsgálat során még nem volt gond a minimum követelmény teljesítésével, de a novemberi vizsgálat során már magasabb volt a minimumszint. Ezen bukott el minden bizonnyal a szerdán jelentő Magyar Telekom. Ezt bizonyítja az is, hogy az MSCI a Global Standard indexből átrakta a részvényt a Small Cap, tehát az alacsony kapitalizációval rendelkező papírok közé a Magyar Telekomot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ahogyan a Richter esetében, úgy a Magyar Telekomnál is egyre többet beszéltek a piacon arról, hogy kikerül az indexből, így ebben az esetben is beárazhatott már valamennyit a parkett.

A Magyar Telekom súlya kisebb volt az MSCI indexekben, mint a Richteré, de így is jelentős mennyiségű részvény kerülhet a piacra. Az MSCI alapokhoz kapcsolódó kínálat nagyjából 17,2 millió darabra tehető. Az aktívan kezelt alapok részéről és olyan MSCI feltörekvő piacokat benchmarkként használó alapok részéről akár még további 38 milliónyi részvény is megjelenhet az eladói oldalon.

Azt azért látni kell, hogy a Magyar Telekom esetében is lehetnek olyanok, akik már számoltak a kikerüléssel és erre már reagáltak is. Tovább enyhítheti az eladói nyomást, hogy a Magyar Telekom bekerül az MSCI Small Cap indexekbe, ez pedig mérsékelheti a kínálatot.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: Bloomberg
Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Néhány fontos fogalom

Részvényindex: olyan részvénypiaci mutató, ami az index kosarában szereplő részvények átlagos elmozdulását tükrözi. Egy részvényindex kosarában egészen sok, akár több ezer részvény is szerepelhet, ezeket indexkomponensnek hívjuk. A részvényindexek előnye, hogy egyetlen termékként jelenítenek meg egészen széles piaci szegmenseket, áttekinthetővé téve a piaci folyamatokat. Így például a BUX indexben szerepel az összes meghatározó magyar részvény, így egyetlen mutatóba sűrítve tükrözi a magyar részvénypiac tendenciáit.

Benchmark: egy befektetési alap teljesítményének értékelésére, a befektetések összehasonlítására használt mérce. Egy részvényalap esetén általában egy vagy több részvényindex kombinációja.

Indexkövető alap: olyan befektetési alap, amelyik kifejezetten azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy részvényindex összetételét leképezze a befektetéseivel. Egy BUX indexet követő alap tehát ugyanolyan arányban tartja a portfóliójában az OTP, a MOL, a Richter és a többi indexkomponens részvényeit, ahogy azok a BUX indexben szerepelnek.

Indexszolgáltató: a részvényindexeket legtöbbször maguk a részvényeknek "otthont" adó tőzsdék számítják, de léteznek kifejezetten erre szakosodott indexszolgáltatók, amelyek hatalmas "indexcsaládokat" dolgoznak ki, és meghatározott szabályok szerint naprakészen tartják őket, hogy minél pontosabban tükrözzék az egyes részvénypiacok alakulását.