Minden járdáról lesöprik a hajléktalanokat

Vágólapra másolva!
Járdák, megállók, aluljárók, játszóterek, világörökségi területek is szerepelnek többek között a hajléktalanok kitiltására vonatkozó fővárosi rendelettervezetben. A tervezetről csütörtökön dönthet a közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Számos közterület szerepel abban a fővárosi rendelettervezetben, amelyben megszabják, hol nem tartózkodhat senki életvitelszerűen. A jogszabályról - amelyre az alaptörvény negyedik módosítása ad alapot - csütörtökön dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél - a közrend, közbiztonság, közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a tiltást.

Ennek értelmében jogellenes lesz az életvitelszerűen tartózkodni a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Tiltott területek lesznek egyes aluljárók és azok bejárataitól számított 50 méteres körzetek. Például a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utca közötti gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint azok 100 méteres körzetére. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak, felüljárók, az ezek megközelítésére szolgáló lépcsők, valamint valamennyi burkolt járda.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását. A jogellenes közterületi tartózkodásra vonatkozó rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.