Komoly gondokra figyelmeztet az EKB

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt annak a kockázata, hogy egy külső sokk súlyosan megrendítheti az eurózóna pénzügyi rendszerét - figyelmeztetett az EKB legfrissebb pénzügyi stabilizási riportjában. 
Vágólapra másolva!
  • Az EKB szerint elsősorban a Fed eszközvásárlási programjának közelgő visszafogása jelent kockázatot az eurózóna pénzügyi rendszerére, a régió javuló gazdasági kondíciói ellenére is.
  • Az USA monetáris politikájában hamarosan végbemenő változásokra vonatkozó várakozások azt eredményezték, hogy jelentős tőkekivonás ment végbe a kötvénypiacokon, és megnőtt a volatilitás a devizapiacokon is. (A témával az alábbi cikkben mi is foglalkoztunk: Időzített bombán ül a világ)
  • Az eurózóna intézményi befektetői sokkal jobban ki voltak téve a kötvénypiacok mélyrepülésének, mint a régiós bankok, de azt nehéz megmondani, hogy melyik szereplőnél voltak a legnagyobbak a veszteségek.
  • A kötvénypiacok mélyrepülése miatt elszenvedett veszteségek következtében az eurózóna pénzügyi szereplői sokkal sérülékenyebbé váltak, és már nehezebben élnének túl egy újabb piaci zűrzavart.
  • Emiatt stabil és kiszámítható gazdasági politikát kell folytatniuk a tagállamoknak, és az EKB-nak is világos üzenetekkel, monetáris politikával kell segítenie a gazdaságot.
  • Ezen túl a bankok gyenge profitabilitása, a bankszektor széttöredezettsége is veszélyt jelent a stabilitásra. Az európai bankunió létrehozása jelentősen segíthetné ezeknek a kockázatoknak a mérséklését.
  • A bankok tőkeellátottsága sem megfelelő, mivel a nemteljesítő hitelek fokozatos növekedésével nem tart lépést a céltartalékok növekedési üteme. Emiatt a pénzintézeteknek még több tőkét kellene elkülöníteniük a mérlegük megerősítésére, hogy a hitelportfóliók romlása ne okozzon komoly zavarokat.