Történelmet írhat a Hilton szállodalánc

Vágólapra másolva!
A történelem legnagyobb szállodaipari debütálásának lehetünk rövidesen szemtanúi a New York-i tőzsdén. Az esemény főszereplője nem más, mint a Hilton szállodalánc lesz. 
Vágólapra másolva!
  • Részvényenként 18-21 dollár fejében válna meg Hilton részvényeinek egy részétől a Blackstone kockázati tőketársaság, amely még 2007-ben vásárolta meg a szállodaláncot 26 milliárd dollárért.
  • A tranzakció során a legnagyobb tulajdonos, a Blackstone 48,7 millió darab részvénytől válna meg, míg maga a Hilton további 64,1 milliót bocsátana ki. Az ügylet összértéke így 2,4 milliárd dollárra tehető.
  • Ezzel az ügylet nem csak, hogy a valaha volt legnagyobb szállodaipari IPO-ként kerülne be a történelemkönyvekbe, hanem 2013 második legnagyobb amerikai tőzsdei kibocsátása révén is.
  • A sávközéppel számolva a Hilton piaci kapitalizációja 19,1 milliárd dollár lenne, míg meghatározó versenytársai közül a Starwood Hotels & Resorts Worldwide 14,3, a Marriott International pedig 14,1 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkezik.
  • A Hilton részvényét a befektetők a NYSE-n parkettjén találhatják majd meg HLT ticker alatt.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

A Hiltonról szóló korábbi elemzéseink: