"Aki még nem tette, az már ne is tegye"

Vágólapra másolva!
Aki még nem tette, az már ne is tegye. Nagyjából ez az üzenete a pesszimista jóslatairól is ismert Marc Faber legújabb nyilatkozatának, aki szerint már nem érdemes amerikai részvényeket vásárolni - olvasható a Businessinsider oldalán.
Vágólapra másolva!

Faber az alábbiakat mondta el a King World News-nak adott nyilatkozatában:

  • Faber szerint az amerikai részvények, ciklusoktól megtisztított p/e rátája már relatíve magas szinteken mozog, ami alacsony részvénypiaci hozamokat vetít előre a következő 7-10 évre. Ennek oka az elmúlt hónapok ralija.
  • A feltörekvő régiókban medvepiac van. Ha az ottani devizák elmúlt hónapokban látott óriási leértékelődésével számoljuk a hozamokat, 30-50 százalékos mínuszokat lehetett elérni a feltörekvő régiókban, ha a korábbi csúcsokon fektetett be valaki.
  • Ezek miatt a befektetők abba a dilemmába kerültek, hogy befektessenek-e a viszonylag drága amerikai részvényekbe, melyek szárnyalása nem fog örökké tartani, vagy a gyengélkedő feltörekvő piacokon kutassanak-e lehetőségek után.
  • Faber szerint jelenleg túl korai a feltörekvő piacon részvényekbe fektetni, és már túl késő az amerikai papírok után "kapkodni". Lehet, hogy a tengerentúli részvényindexek további 10-20 százalékot fognak menetelni, de a kockázatok már jelentősen megnőttek, és valószínűtlen, hogy hosszú távon kiemelkedő hozamokat lehet majd elérni az amerikai részvényekkel.
  • A guru ugyanakkor lát fantáziát a bányacégek részvényeiben, melyek szerinte relatíve kedvező értékeltségi szinteken forognak. A nyersanyagkapcsolt vállalatok papírjai olcsónak tűnnek.

Faber korábbi nyilatkozataiból az alábbi cikkekben böngészhet: