Forró karácsony dögös mikuláslányokkal

forró karácsony, dögös mikuláslányok, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Ajándékvásárlás papucsban és stressz nélkül, dögös mikuláslányok és hajnalig tartó vacsorák. Ilyen 30 fokban a karácsony.
Vágólapra másolva!

Latin-Amerika: giccs és szexi mikuláslányok

Latin-Amerikában a karácsonyi láz már november elején elkezdődik: a házakra ominózus díszkivilágítást aggatnak, és mindenki – stresszmentes - karácsonyi hangulatba kerül. A fenyőfákat december elején díszítik fel. Mivel igazi fenyőfát csak bizonyos hegyvidéki területekről lehet szerezni, itt nem okoz erkölcsi dilemmát a műfenyő kontra vágott fenyő kérdés (egy igazi fa valószínűleg el sem bírná azt a mennyiségű dekorációt, amit ilyenkor felhasználnak.)

Forrás: AFP/Hector Guerrero

A legtöbb latin-amerikai országban a mikulás megfelelője, Papa Noel, vagy Viejito pascuero hozza az ajándékokat. A szerződtetett "mikulásoknak" elég komoly kihívás a hőségben viselni az álszakállt és a meleg köntöst. Őket a jóval lengébben öltözött pascuerita, vagyis mikuláslány kíséri, akivel természetesen ér fotózkodni.

A karácsonyi vásárlás sokkal kényelmesebb, mivel nem kell az embernek magával cipelnie a kabátját és a meleg ruhákat, papucsban és nyári ruhában zajlik az ajándékok beszerzése. Itt természetesen az sem probléma, ha nem sietjük el a dolgot, a karácsony esti ünneplés csak késő este kezdődik, és a kései ajándékvásárlók általában még este 8-kor is találnak nyitva tartó üzleteket.

A családok hatalmas lakomákat és grillpartikat rendeznek, amire mindenki visz valamilyen ételt. Karácsony napja, december 25-e a misékről, a családról és a barátok meglátogatásáról szól. Amilyen sokáig készültek a karácsonyra, olyan hamar véget is ér: december 26. már munkanap, az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Forrás: AFP/Juan Barreto

Karibi karácsony: az ünnep partiba fullad

A karibiak ünnepi szokásait szinte lehetetlen összefoglalni, az azonban közös, hogy imádják az ünnepeket, és a karácsony a túlzásba vitt ajándékvásárlási láz helyett a családdal és a barátokkal töltött időről, a finom ételekről és persze a bulizásról szól.

Jamaikában a karácsony nagyon fontos ünnep, hiszen a lakosság nagy része vallásos keresztény. A karácsonyi dalok természetesen reggae alapokat kapnak a rádióban. December 25-én a családdal és a barátokkal ünnepelnek, ilyenkor hozza az ajándékokat a gyerekeknek a fekete bőrű Santa Claus. 26-a, a Boxing Day a partikról szól, koncerteket és házibulikat rendeznek.

A Dominikai Köztársaságban a La noche Buena, vagyis a szenteste családi körben telik, és ételeket ajándékoznak a szomszédoknak. A karácsony alkalmából készített kenyér, a telera mellett libát, galambot, salátákat illik átvinni a szomszédba. Vidéken – és Puerto Ricóban - még él az a szokás, hogy énekesek és zenészek aguinaldókat, dominikai karácsonyi dalokat énekelve járják a házakat.

Mindenhol megkínálják őket valamivel, amikor pedig végeznek, csatlakoznak hozzájuk a falu lakói és az egész egy nagy parti lesz. Így érthető, hogy a karácsonyi ajándékokat viszont csak január 6-án, a Háromkirályok ünnepén kapják meg a gyerekek.

Forrás: AFP/Leo Ramirez

Az ausztrálok inkább strandra mennek

Ausztráliában közel sincs akkora felhajtás a karácsony körül, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Ausztráliában csak a lakosság egy része ünnepli a karácsonyt, és a politikai korrektség jegyében minden visszafogottabb, ami a keresztény ünneppel kapcsolatos. Az adventi hangulat szinte teljesen hiányzik – ez persze a 30 foknak is köszönhető.

A karácsony a nyári szünidő idejére esik, éppen ezért nincs olyan kapkodás és rohanás, mint itthon. Van, aki a tengerparton piheni ki az év fáradalmait, mások a hegyekben bérelnek házat az ünnepek idejére, és újévig ott is maradnak. Idő tehát lenne az ünneplésre, a karácsony viszont csak egy napig tart. Az ünnep csak 25-én reggel kezdődik, amikor Santa Claus ajándékai a karácsonyfa alá kerülnek.

A nap további részét ebéddel, közös sütögetéssel töltik, Sydney-ben pedig az is szokás, hogy az egész család kimegy a tengerpartra piknikezni, szörfözni. December 26-án, a Boxing Day alkalmából hatalmas leárazások vannak az üzletekben. Tömegek rohamozzák meg a bevásárlóközpontokat, dugók alakulnak ki a városokban, a karácsonyi hangulatnak vagy nyugalomnak nyoma sem marad.

Ausztráliában nemcsak a keresztények és az angolszász tradíciókat követők ünnepelnek ebben az időszakban. Fontos ünnep a Hanukka, naptártól függően a Ramadan, az őslakosok pedig a Fény érkezésére készülnek. Az afro-amerikai bevándorlók a 7 napos, december 26-án kezdődő Kwanzaa hagyományait hozták magukkal, decemberben pedig a Ta Chiu ünnepet tartják a taoisták.