Gyakrabban szülnek fiút a szűz anyák

Vágólapra másolva!
Közel negyven fiatal amerikai nő állítja, hogy természetes vagy mesterséges beavatkozás nélkül esett teherbe.
Vágólapra másolva!

A British Medical Journal (BMJ) szakfolyóirat karácsonyi számában hagyományosan sok érdekes beszámoló található – például arról, hogy a katalán születési ráta 16 százalékkal emelkedett kilenc hónappal az FC Barcelona 2009-es sikersorozata után –, de az idén valószínűleg az a tanulmány viszi el a pálmát, amely az amerikai serdülő lányok és fiatal nők körében előforduló "szűz terhességekre" hívja fel a figyelmet.

Az Észak-karolinai Egyetem szakemberei kutatásukban azoknak a terhességeknek az arányát vizsgálták, amelyek állítólag közösülés nélkül következtek be. A kutatáshoz az adatokat egy reprezentatív mintán végzett, az 1990-es évek közepétől 14 éven keresztül zajló átfogó felmérés szolgáltatta, amelynek keretében közel 8 ezer nőt (serdülőkortól fiatal felnőtt korig) rendszeres időközönként bizalmasan kikérdeztek szexuális szokásaikról és terhességeikről.

A szűznemzés, tudományos néven partenogenezis (amikor hímmel való érintkezés nélkül jönnek utódok a világra) az állatvilágban gyakran előfordul: elsősorban rovarokra jellemző, de feljegyeztek több ilyen esetet békákkal, kígyókkal, gyíkokkal, cápákkal és madarakkal kapcsolatban is. Vadon élő emlősöknél még nem regisztráltak természetes partenogenezist, de mesterségesen sikerült már többek között egereknél és majmoknál előidézni.

Az amerikai nők megkérdezéses vizsgálatában minden alkalommal részletesen kikérdezték a résztvevőket szexuális együttléteikről (történt-e vaginális közösülés), terhességeikről és az esetleges mesterséges megtermékenyítési beavatkozásokról. A kérdések ezenkívül kitértek a válaszadók életkorára, vallására, a fogamzásgátlási módszerekkel és szexszel kapcsolatos ismereteikre, és arra is, hogy tettek-e esetleg szüzességi fogadalmat. Annak érdekében, hogy a válaszok a lehető legjobban tükrözzék a valóságot, a nőket korszerű módszerekkel ösztönözték a teljes őszinteségre.

A válaszokból az derült ki, hogy a nők 0,5 százaléka (közel 40 fő) következetesen szűznek vallotta magát, olyannak, aki bármilyen természetes vagy mesterséges beavatkozás nélkül esett teherbe, és szűzként szült. Ezek a nők a többiekhez képest nagyobb arányban tettek szüzességi fogadalmat, fontosabb volt nekik a vallás, és az is kiderült, hogy a szüleiktől serdülőként alig kaptak felvilágosítást a szexről vagy a fogamzásgátlásról.

A cikk érdekességként megemlíti, hogy a szűz anyák gyakrabban (60%-ban) szültek fiút, és terhességükre is nagyobb arányban derült fény az adventi időszakban, a kutatók szerint azonban ezeknek a részleteknek nincs statisztikai jelentőségük.

A tanulmány végezetül leszögezi, hogy bár a kérdéseket a lehető legjobban igyekeztek megfogalmazni, és a kikérdezés is a lehető legkorszerűbb módszerekkel történt, "fennáll annak a lehetősége, hogy az ilyen kényes kérdésekkel kapcsolatban a résztvevők kicsit ferdítenek, és a válaszok nem a teljes valóságot tükrözik".