Anglia tényleg bekeményít az EU-s munkavállalókkal szemben

Vágólapra másolva!
David Cameron miniszterelnök londoni hivatala ma bejelentette, hogy januártól a brit kormány szigorítja az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályait.
Vágólapra másolva!

Az első három hónapban semmi nem jár

Ezzel a lépéssel a visszaéléseket szeretnék megnehezíteni. A brit miniszterelnök november végén a Financial Timesban publikált cikke a bevándorlók okozta nehézségekről, a kormány válaszlépéseiről nagy port vert fel a helyi és a nemzetközi sajtóban egyaránt. A szigorítás valójában a bolgár és román bevándorlási hullámnak szól, de minden külföldi munkavállalót érinteni fog.

A Downing Street ma hajnalban váratlanul közzétett nyilatkozata szerint Cameron széleskörű szigorítási tervei közül elsőként, január 1-jétől, az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe. Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. A miniszterelnök a Downing Street által közzétett nyilatkozatában leszögezi: „a keményen dolgozó britek” jogos igénye, hogy a bevándorlók ne csak azért telepedjenek le Nagy-Britanniában, hogy kihasználják a brit közszolgáltatásokat és a jóléti ellátórendszert. A brit kormány ezért „közvetlen lépéseket” tesz a jóléti és a bevándorlási rendszer rendbetételére, annak érdekében, hogy véget lehessen vetni „a semmiért” nyújtott juttatások kultúrájának.

Szerencsére a zöm dolgozni akar

A közlemény szerint az új szigor célja az, hogy „kevésbé vonzó hellyé” tegye az Egyesült Királyságot azoknak az EU-bevándorlóknak, akik „idejönnek és megpróbálnak az állam nyakán megélni”. „Nem látunk szívesen olyanokat, akik nem akarnak hozzájárulni a brit gazdasághoz”, áll a közleményben. Cameron szerint a Nagy-Britanniába érkező EU-polgárok zöme dolgozni jön, hozzájárulva a brit gazdaság teljesítményéhez, és adót fizet. Azok esetében azonban, akik úgy érkeznek Nagy-Britanniába, hogy nincs állásuk, a kormány szigorítja a szabályokat, megakadályozandó, hogy már az első naptól munkaügyi juttatásokat igényelhessenek, fogalmaz a miniszterelnöki nyilatkozat.

David Cameron november végén publikált cikket a Financial Timesban, ebben vázolta első ízben részletesen az EU-társállamokból érkezők szociális ellátásának szigorítására kidolgozott kormányzati terveket. A cikkben első helyen szerepelt, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat. Ennek januári életbe léptetését jelentette be szerdán a Downing Street. A londoni gazdasági napilapban több tervet vázolt az angol miniszterelnök, például hogy ha az uniós munkavállalóknak ilyen jellegű támogatásra az első három hónap után is szükségük lesz, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e juttatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy álláshoz jutnak. Az újonnan érkező uniós álláskeresők a jövőben lakástámogatást sem igényelhetnek azonnal. Ha pedig nem munkavállalás céljából jönnek, hanem koldulnak, vagy az utcán alszanak, akkor eltávolítják őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hacsak nem tudják bizonyítani újbóli beutazásuk indokoltságát, például azt, hogy már van állásuk, állt a cikkben.

Kettő kell a tangóhoz

A kormányfő közölte, hogy a kormány azokra a helyi munkáltatókra is lecsap, akik a brit minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatnak külföldi EU-polgárokat. Ezek a vállalkozók a jelenleg kiszabható pénzbüntetés négyszeresét fogják megfizetni minden egyes alulfizetett alkalmazott után, ez pedig 20 ezer fontnyi bírság.

Nagy-Britanniában – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós bevándorlás szabályozása. A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció sorra jelenti be a szigorítási terveket. A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium a minap például közölte, hogy a jövőben megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy bizonyos jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat igénybe vehessenek.